Compensatie VS voor slachtoffers aanval ziekenhuis AzG

Het uitgebrande ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de Afghaanse stad Kunduz.
Het uitgebrande ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de Afghaanse stad Kunduz. Foto AP/Artsen zonder Grenzen

De VS gaan een schadevergoeding betalen aan de gewonden en nabestaanden van slachtoffers die vielen bij de recente aanval op een ziekenhuis in Afghanistan van Artsen zonder Grenzen.

Bij de aanval kwamen zeker 22 mensen om het leven, onder wie twaalf artsen, en 37 mensen raakten gewond. Verschillende Amerikaanse media melden dat het bedrag van de compensatie niet bekend is gemaakt.

Er is nog veel onduidelijkheid over het waarom van de aanval. Volgens het Amerikaanse leger hadden de Afghaanse grondtroepen om een bombardement gevraagd. In het ziekenhuis of in de directe omgeving zouden zich rebellen hebben verschanst, zo was de verklaring van het Pentagon. Maar volgens Artsen zonder Grenzen was dat onzin en heeft de organisatie direct aan de VS laten weten dat het ziekenhuis werd aangevallen. Niettemin ging het bombardement nog zeker een uur door.

Gisteren werd bekend dat de Afghaanse president Ashraf Ghani zelf een onderzoek start naar de toedracht van de aanval. Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt de aanval eveneens. De VS zeiden het incident eerst te “betreuren”. Afgelopen woensdag bood de Amerikaanse president Obama aan Artsen zonder Grenzen zijn excuses aan.