Beveiliging opvang kan capaciteitsgebrek veroorzaken bij politie

De opvanglocatie in Woerden, een sportcentrum, is afgezet met hekken.
De opvanglocatie in Woerden, een sportcentrum, is afgezet met hekken. Foto Remko de Waal / ANP

De inzet van extra agenten ter beveiliging van noodopvanglocaties voor asielzoekers kan lokaal leiden tot capaciteitsproblemen bij de politie. Mogelijk komen andere politietaken dan op de plank te liggen.

“Je kunt een politiemens maar een keer inzetten”, stelt een woordvoerder van de landelijke politie tegenover persbureau ANP na berichtgeving in de Telegraaf vanmorgen.

“We moeten keuzes maken en prioriteiten stellen zoals dat ook in bedrijven moet.”

In de Telegraaf zegt Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlandse Genootschap voor Burgemeesters, dat de beveiliging van opvanglocaties voor vluchtelingen zal leiden tot een tekort aan agenten elders.

“Het hele beveiligingsniveau moet omhoog. De vluchtelingen willen bed, bad en brood, maar ook veiligheid. In mijn eigen regio geeft de politie al aan dat beveiliging zwaar drukt op de beschikbare capaciteit. Hoe houden we dit nog vol. We staan nog maar aan het begin van het probleem. We moeten goed kijken hoe wel dat nu landelijk goed regelen. De inzet van particuliere beveiligers is een mogelijkheid.”

Opvanglocatie Woerden beveiligd na aanval

Vrijdagavond werd een noodopvang voor vluchtelingen in Woerden aangevallen. Een groep twintigers stak vuurwerkbommen af naast de hal, en gooiden rotte eieren naar de opvanglocatie. Elf mensen zijn aangehouden. In de hal verblijven momenteel 97 volwassenen en 51 kinderen, voornamelijk uit Syrië afkomstig. Het opvangcentrum wordt nu permanent bewaakt.

Eerder deze week werd staatssecretaris Dijkhoff belaagd toen hij het Drentse dorp Oranje bezocht, waar ook vluchtelingen worden opgevangen. De bewoners waren boos omdat er 700 extra asielzoekers zullen worden ondergebracht.

De voorzitter van de Algemene Nederlandse Politievereniging, Geert Priem waarschuwt in de krant voor een puinhoop. De nationale politie verwacht dat zelf niet, aldus de woordvoerder. Volgens de woordvoerder is inzet voor een deel meerdere jaren vooruit gepland, maar kan deze bijgesteld worden. De nationale eenheid kan bovendien makkelijker schakelen dan regionale korpsen.