Bel me, selfie en ROFL krijgen misschien een emoji

Elk jaar rond deze tijd wordt bekendgemaakt welke nieuwe emoji’s op de nominatie staan om erbij te komen. Voor volgend jaar kunnen we waarschijnlijk een aantal broodnodige symbooltjes tegemoet zien zoals een emoji voor iemand die niest, iemand die liegt of die misselijk is.

Schermafbeelding emoji door Emojipedia.

Elk jaar rond deze tijd wordt bekendgemaakt welke nieuwe emoji’s op de nominatie staan om erbij te komen. Voor volgend jaar kunnen we waarschijnlijk een aantal broodnodige symbooltjes tegemoet zien zoals een emoji voor iemand die niest, iemand die liegt of die misselijk is.

Emoji of emoticons zijn haast niet meer weg te denken uit Whatsapp-berichten of Facebookupdates. Ergens geen smiley bijzetten kan in Whatsapp-conversaties nog wel eens leiden tot onbedoelde misverstanden. Hoezo, geen smiley?! Wuut, je bedoelt dit toch zeker niet serieus he!?

Elk jaar beslist de organisatie Unicode Consortium welke emoji’s erbij mogen komen. Voor 2016 staan er 63 emoji op de nominatie voor Unicode 9.0, waaronder een voor taco, een clownsgezicht en een broodje döner kebab, of shoarma.

Schermafbeelding van voorgestelde emoticons door Emojipedia.

Schermafbeelding van voorgestelde emoticons door Emojipedia.

Van sommige emoji’s zoals die voor de handdruk of die voor het gebaar van ‘bel me’ is het eigenlijk gek dat ze nu pas voorgesteld worden. Ook de ROFL (Rolling on the Floor Laughing), jarenlang een veelgebruikte afkorting voordat de emoji’s in gebruik raakten, staat nu pas op de nominatie om een symbooltje te krijgen. En een emoji voor de selfie kon natuurlijk ook niet uitblijven.

In de categorie eten komen er wellicht emoji bij voor een croissant, komkommer, stokbrood, aardappel en een avocado. Handig voor tijdens het boodschappen doen.

De vorig jaar goedgekeurde emoji’s van Unicode 8.0, die voor het eerst ook van kleur kunnen veranderen, lanceerde Microsoft afgelopen juli al. Apple lanceert ze waarschijnlijk deze week in de nieuwe versie van iOS 9.1.

    • Anouk Eigenraam