Ambulancepersoneel staakt morgen opnieuw voor beter cao-akkoord

Ambulancepersoneel legt voor een tweede keer het werk neer. Afgelopen woensdag hielden ziekenautomedewerkers ook al een werkonderbreking voor een nieuw cao-akkoord.

FNV-voorzitter Ton Heerts spreekt actievoerende ambulancemedewerkers toe op de Nieuwmarkt.
FNV-voorzitter Ton Heerts spreekt actievoerende ambulancemedewerkers toe op de Nieuwmarkt. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Ambulancepersoneel legt morgenmiddag verspreid over het land, voor een tweede keer het werk neer, zo meldt persbureau ANP. Afgelopen woensdag hielden ziekenautomedewerkers ook al een werkonderbreking voor een nieuw cao-akkoord.

Ambulances rukken morgen en woensdag tussen 12.00 en 16.00 uur alleen uit voor spoedgevallen. Al het geplande vervoer vervalt als gevolg van de staking. De actie is een protest tegen het uitblijven van een goede cao. Ambulancemedewerkers voerden de afgelopen vijf maanden regionale acties voor meer koopkracht en goede arbeidsomstandigheden.

In de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Noord-Holland Noord, Kennemerland, Noord-Oost Gelderland en Gelderland Zuid wordt komende week op beide dagen gestaakt. In Zuid-Holland Zuid en Flevoland gebeurt dat alleen op de woensdag.

Doel van de staking

Gaat het ambulancepersoneel de komende weken vaker landelijk actievoeren? Een bestuurder van de bond zei vorige week al tegen persbureau ANP:

“Totdat werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) akkoord gaat met een fatsoenlijke cao, blijft het ambulancepersoneel de komende weken actievoeren.”

Wat zijn de belangrijkste punten van verbetering voor het ambulancepersoneel? FNV Zorg & Welzijn:

“Naast goede afspraken over scholing, willen we ook duidelijke afspraken over een loonsverhoging van 2,5 procent en een aanvaardbaar ouderenbeleid.”

De FNV wil bijvoorbeeld dat medewerkers van 55 jaar en ouder niet meer verplicht nachtdiensten draaien:

“Het is immers zwaar en zeer verantwoordelijk werk dat zij dag en nacht verrichten. Dat werkgevers dit niet weten te waarderen, is onaanvaardbaar.”