Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

14 leden IS opgepakt in Turkije - ‘sfeer van wantrouwen is groot’

Demonstranten betogen tegen de Turkse regering in Ankara nadat gisteren een dubbele moordaanslag het leven kostte aan 95 mensen,
Demonstranten betogen tegen de Turkse regering in Ankara nadat gisteren een dubbele moordaanslag het leven kostte aan 95 mensen, Foto Sedat Suna / EPA

De Turkse politie heeft veertien mensen die verdacht worden van banden met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) opgepakt, bericht persbureau AP. Het is niet bekendgemaakt of de arrestaties verband houden met de zelfmoordaanslagen gisteren in Ankara, maar het is wel aannemelijk.

De Turkse regering, die een speciaal team geformeerd heeft om de aanslag te onderzoeken, heeft gezegd dat de daders gezocht moeten worden in de richting van IS. Ook sluit de regering niet uit dat de PKK achter de bomaanslag zit. Het leger voerde vandaag luchtaanvallen uit op doelen van de PKK in Noord-Irak.

De Verenigde Naties hebben de aanslag waarbij 95 mensen om het leven kwamen nadat twee zelfmoordenaars zich opbliezen tijdens een vredesmars veroordeeld. Mogens Lykketoft, voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN noemde de aanslagen een “laffe en zinloze daad”. Meer dan 246 mensen raakten gewond bij de aanslag, daarvan liggen er 160 nog in het ziekenhuis, waarvan 65 in kritieke toestand. De identificatie van de slachtoffers is nog in volle gang.

Geen toegang tot Twitter

De Turkse autoriteiten zouden na de aanslagen in de hoofdstad Ankara de toegang tot sociale media hebben beperkt. Dat schrijft de Britse krant The independent. Twitter is daardoor in het land maar gedeeltelijk toegankelijk.

Verdeeldheid neemt verder toe

De deelnemers aan de mars gisteren wilden laten zien dat ze tegen het gewapende conflict zijn dat in het zuidoosten van het land woedt tussen het Turkse leger en strijders van de Koerdische arbeiderspartij PKK. De aanslag tijdens die demonstratie heeft de emoties en verdeeldheid in het land nu alleen maar verder doen toenemen, zegt NRC-correspondent in Turkije, Marloes de Koning:

“Iedereen wijst naar elkaar momenteel en geeft elkaar de schuld. De regering houdt de HDP verantwoordelijk voor de dood van tientallen politieagenten in het zuiden van het land. De regeringspartij van president Erdogan heeft de pro-Koerdische HDP de afgelopen tijd gedemoniseerd en afgeschilderd als een terroristenclub; er zijn honderden HDP-activisten opgepakt de voorbije maanden.”

Tegenstanders van Erdogan en zijn AKP-partij beschuldigen hem er nu van dat in deze sfeer van demonisering een dergelijke aanslag heeft kunnen plaatsvinden. De Turkse bevolking verwijt de regering het land in een vicieuze cirkel van geweld te hebben gebracht.

“Het wantrouwen tegen de staat is enorm. Mensen vinden dat Erdogan medeplichtig is omdat er een klimaat van ophitsing en anti-HDP is geschapen. Er wordt zelfs gezegd dat de geheime dienst de aanslag zelf georkestreerd heeft. Zulke uitspraken zijn tekenend voor de zware polarisatie in het land.”

De regering maakte vanmorgen bekend dat de parlementsverkiezingen in november gewoon doorgaan. Wel wordt de beveiliging opgevoerd. Hoe dit zal uitpakken voor de partij van Erdogan is de vraag, zegt De Koning.

“Het is een moeilijke sfeer om verkiezingen te houden. In het zuiden van het land is een felle strijd gaande tegen de PKK, in Syrië moet Turkije IS bevechten en tegelijkertijd komen uit dat land duizenden vluchtelingen Turkije binnen. Het is de grote vraag, gaat dit alles leiden tot nog diepere verdeeldheid of juist meer saamhorigheid?”