Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Zonneauto botst op een kangoeroe

Tijdens een proefrit met een Nederlandse zonneauto in Australië stak er plots een kangoeroe over. Hij raakte de staart, maar het liep goed af.

‘Kangoeroe!!’, riepen de mensen in de volgauto nog. Maar het was al te laat: de raceauto op zonne-energie van het Solar Team Twente kon het dier niet niet meer ontwijken. ‘Knal!’, de staart van het dier sloeg met een harde klap tegen de rechtervoorpunt van de zonneauto. De kangoeroe verloor even zijn evenwicht, maar ging er toen snel vandoor. Coureur Coen Hartjes die de zonnewagen bestuurde schrok ontzettend. Het ging zo snel dat hij geen tijd meer had om te remmen. Maar hij had goed gereageerd: de auto bleef op de weg en hij kon veilig stoppen.

De schrik zat er goed in bij het team van studenten uit Twente, in het oosten van Nederland. Over een week begint de Bridgestone World Solar Challenge, een jaarlijkse race van zonneauto’s dwars door Australië. Het gaat over een weg van 3.000 kilometer lang, die loopt van de plaats Darwin in het noorden tot aan Adelaide in het zuiden. De auto’s aan de race die meedoen moeten helemaal op zonne-energie rijden. Daarom zien ze er ook zo vreemd uit: plat om ruimte te geven aan de zonnepanelen en heel iel om zoveel mogelijk gewicht te besparen.

De Twentse zonneauto weegt nog geen 150 kilo. Dat is ongeveer twee keer zo zwaar als een kangoeroe. Een botsing met zo’n dier kan dus hard aankomen. Maar gelukkig, ondanks de harde klap is er helemaal geen schade aan de auto.

Het team uit Twente is nu vast plan om te winnen. In 2011 werden ze vijfde en twee jaar geleden derde. Dit jaar heeft hun auto nummer 21. Dat is een goed voorteken, vinden de studenten. Je zegt namelijk twenty-one in het Engels. Oftewel: ‘Twente op nummer één’!