Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD: maak Nederland onaantrekkelijk voor vluchtelingen

Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor vluchtelingen, zo vindt VVD-leider Halbe Zijlstra. Hij pleit ervoor de zorg te beperken tot alleen het strikt noodzakelijke en geen uitkeringen en toelages meer te verstrekken.

VVD-leider Halbe Zijlstra tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, vorige maand.
VVD-leider Halbe Zijlstra tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, vorige maand. Foto Martijn Beekman / ANP

Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor vluchtelingen, vindt de VVD. Zo moeten asielzoekers met een tijdelijke verblijfstatus alleen medische zorg krijgen als dat strikt noodzakelijk is en niet meer worden voorgetrokken bij het verkrijgen van een sociale huurwoning. Het plan werd vandaag gelanceerd door VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in het AD.

Op YouTube plaatste de VVD ook een video met een introductie tot het plan:

Volgens de VVD bedreigen de vele vluchtelingen die nu naar Nederland komen de sociale voorzieningen. Het is daarom tijd voor antireclame, zo vindt de regeringspartij: geen bijstandsuitkering of toelages en een sobere opvangwoning met gedeeld toilet en keuken. Pas als asielzoekers een permanente verblijfsvergunning hebben, krijgen ze dezelfde voorzieningen als Nederlanders. Tegen het AD zegt Zijlstra:

“Zij kunnen best toe met leefgeld van een paar tientjes in containerachtige woningen. Niet langer met uitgebreide huishoudelijke hulp en meerdere toelages. Nu loopt het per gezin soms op tot 2000 euro. Het is onhoudbaar voor ons land om dat te bieden.”

Geen ooglidcorrecties of borstvergrotingen

Zijlstra wil asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning overigens niet medische hulp ontzeggen, maar de zorg kan voor hen wel een stuk soberder, zo vindt hij:

“Als mensen aandoeningen hebben of er is spoedeisende hulp nodig, dan helpen we hen gewoon. Maar plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, een complete tandrenovatie, nee. Dat soort zaken: echt niet.”

Run op Nederland

Door de relatief goede voorzieningen is de laatste tijd een “run op Nederland” ontstaan, zo ziet de VVD. Daardoor lopen de zorgkosten op en loopt de woningmarkt vast. En dat is onacceptabel, zo vindt Zijlstra, die het beschermen van het eigen welvaartsniveau “zijn dure plicht als politicus” noemt. De VVD schrijft:

“De VVD wil dat zo min mogelijk economische vluchtelingen naar Nederland komen. Dat klinkt hardvochtig, maar we kunnen niet anders. Wij willen namelijk niet dat de sociale voorzieningen van Nederlanders op het spel komen te staan. En wij willen geen sociale spanningen in onze samenleving.”

In een Deense aanpak – vluchtelingen al in de regio ontmoedigen – ziet Zijlstra wel heil. Want vluchtelingen hebben vooral baat bij veiligheid. Op weg naar Nederland zijn ze echter al zeven veilige landen gepasseerd, aldus Zijlstra in het AD.

“Ze reizen door omdat de sociale voorzieningen en het economische perspectief hier het best zijn.”

Lees het volledige VVD-plan hier.

Reacties

De PvdA voelt niets voor het plan van coalitiepartner VVD om de opvang van vluchtelingen te versoberen. “Een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling wijzen we af. Mensen vluchten uit nood, niet voor een ooglidcorrectie”, zegt Attje Kuiken tegenover persbureau ANP. Het PvdA-Kamerlid wil “vluchtelingen netjes opvangen zoals we dat in Nederland altijd hebben gedaan”.

Ook andere partijen zijn kritisch, schrijft ANP. D66 spreekt van een “polariserende kortetermijnpolitiek”. Volgens GroenLinks draagt het “geenszins bij aan een oplossing van het probleem”. Joël Voordewind (ChristenUnie) liet via Twitter weten dat VVD beter kan investeren in opvang in de regio. PVV-leider Geert Wilders vindt het plan juist niet ver genoeg gaan.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders VVD plan? Is het een plan dan? Sobere opvang? Ze komen toch zolang grenzen wagenwijd open staan. Dus: GRENZEN DICHT! https://t.co/IDljrWftED

Volgens Sybrand Buma (CDA) komt het voorstel een jaar te laat. „Niet nu maar een jaar geleden was het al noodzakelijk om tijdelijke opvang voor oorlogsvluchtelingen in te voeren en te koppelen aan sobere opvang.” Het kabinet faalt bij de aanpak van het asielvraagstuk, aldus Buma.

Update 23:00 uur: De opmerking over plastische chirurgie was “fout”, zei Zijlstra vanavond in een video die door de VVD online is gezet. “Dat was gewoon een fout van mij.”

Factcheck: vergoedingen plastische chirurgie voor asielzoekers en statushouders
Asielzoekers die een tijdelijke status hebben, moeten zelf een zorgverzekering afsluiten binnen vier maanden van de statusverlening. Daarvoor betalen ze dan ook zelf de premie. Als ze de basisverzekering afsluiten, krijgen ze alleen medische noodzakelijke ingrepen vergoed. Hier vind je een overzicht.

Asielzoekers die in een opvangcentrum van het COA zitten en nog in de procedure zitten voor een verblijfsvergunning, krijgen de meeste ingrepen van de plastische chirurg ook niet vergoed. In de Regeling Zorg Asielzoekers is een beperkte lijst aan ingrepen opgenomen. Borstverkleining en het plaatsen van een borstprothese zijn opgenomen in de lijst met niet-vergoede ingrepen. Een ooglidcorrectie mag alleen indien medisch noodzakelijk.

Bekijk de gehele lijst voor asielzoekers die nog in de procedure zitten:

De VVD stelt voor dat asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning dezelfde status krijgen als asielzoekers die nog in de procedure zitten. De partij wil bovendien dat de sociale voorzieningen waarop zij nog wel aanspraak kunnen maken “drastisch worden versoberd”.