Weg uit de noodopvang

Dit zijn Tulay (11) en haar zus Lara (19), gisterochtend op het Centraal Station in Amsterdam. Ze komen niet om een dagje te winkelen of om naar de film te gaan. Ze staan juist op het punt te vertrekken. Tulay en Lara wachten met hun moeder op de trein naar Ter Apel, richting het asielzoekerscentrum. Donderdagavond kwamen ze aan uit Syrië, na een tocht van twee weken door acht landen. Donderdagnacht sliepen ze in de noodopvang van De Regenboog Groep nabij Centraal Station, daarna moesten ze gelijk weer verder. Fotograaf Martijn van de Griendt, die veel jongeren fotografeert, zou normaal niet snel zo’n geposeerde foto maken, zegt hij. Maar juist door de vrolijke pose – Tulay maakt een peace-teken, Lara zet een duck-face op – wil Van de Griendt „het normale” laten zien. Dat het eigenlijk twee gewone meisjes zijn, „met energie, die het leuk vinden om op de foto te gaan”.