VS stoppen met trainen rebellen

De VS stoppen met het trainen van gematigde Syrische rebellen in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat. Volgens het Witte Huis heeft het meer dan 500 miljoen dollar kostende trainingsprogramma geen reële strijdkracht opgeleverd.

Het programma is uitgelopen op een fiaso voorde VS. De eerste groep van vijftig getrainde rebellen die Syrië in werd gestuurd, werd ontvoerd en vermoord door Jabhat Al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. De tweede groep leverde een kwart van haar wapens en munitie in bij al-Nusra en begon daarna voor zichzelf.

In plaats van het trainingcentrum in Jordanië wordt er nu een veel kleiner kamp geopend in Turkije, waar rebellen moeten leren hoe ze luchtsteun kunnen aanvragen. Ook zullen de VS wapens en ander materieel gaan leveren aan rebellengroepen wier leiders door de inlichtingendienst zijn doorgelicht en die geen banden met extremistische groepen onderhouden.

Saoedi-Arabië reageert op het Russische luchtoffensief door zijn wapenleveranties aan rebellen op te voeren. Dat heeft een Saoedische regeringsfunctionaris gezegd. Het gaat om drie verschillende groepen, Jaish al-Fatah, het Vrije Syrische Leger en het Zuidelijke Front. Volgens de functionaris zullen ze onder meer worden voorzien van geleide anti-tankraketten.

De woede in Saoedi-Arabië over het Russische optreden is groot. In een verklaring roepen 55 prominente geestelijken alle „echte moslims” op om „morele, materiële, politieke en militaire” steun te geven aan de „jihad” tegen Syrische, Russische en Iraanse troepen. (AP, Reuters, BBC)