VS en Rusland in gesprek over veiligheid van Syrische luchtruim

De VS spreken waarschijnlijk dit weekend met Rusland over de veiligheid van hun piloten boven het Syrische luchtruim. Deze week moest één Amerikaans vliegtuig uitwijken, omdat een Russisch gevechtsvliegtuig te dicht in de buurt was gekomen.

Militairen inspecteren een gevechtsvliegtuig op de Russische basis in Syrië.
Militairen inspecteren een gevechtsvliegtuig op de Russische basis in Syrië. Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

De Verenigde Staten spreken waarschijnlijk dit weekeinde met Rusland over de veiligheid van hun piloten boven het Syrische luchtruim. Dat heeft het Pentagon gisteravond bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Deze week moest één Amerikaans vliegtuig van zijn koers afwijken, omdat een Russisch gevechtsvliegtuig te dicht in de buurt was gekomen.

Eerder deze week stelde het Pentagon al voor om voortaan voldoende afstand te houden en dezelfde radiofrequenties te gebruiken voor eventuele noodoproepen. De VS hebben nu een officiële reactie hierop gehad van Rusland. De komende dagen wordt daarom naar alle waarschijnlijkheid verder gepraat.

Luchtsteun

Rusland heeft woensdag luchtsteun gegeven aan grondtroepen van de Syrische president Assad, bij een aanval op rebellengroepen in het midden van het land. De Russen voerden sinds 30 september al meer dan honderd luchtaanvallen uit op Syrische rebellengroepen die strijden tegen Assad, waarvan sommige juist worden gesteund door de VS.

Rusland gaf eerder beelden vrij van een Russische aanval op Syrië:

Turkije en de door de Verenigde Staten geleide anti-IS-coalitie zijn erg bezorgd over de Russische acties. Turkije wil dat Rusland onmiddellijk de bombardementen op Syrische rebellengroepen en burgers staakt en zich alleen richt op de bestrijding van IS. Rusland is echter tegen alle groepen die het opnemen tegen Assad. De Syrische president wordt door het Westen juist gezien als één van de belangrijkste oorzaken van de nu al vier jaar durende burgeroorlog in Syrië.