Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Auto- en motorsport

Verstappen kwalificeert zich als 9e - Sainz valt uit door zware crash

Max Verstappen start morgen tijdens de Grand Prix van Rusland vanaf de negende plaats. Verstappens teamgenoot Carlos Sainz jr. kwam door een zware crash in de laatste training niet tot het neerzetten van een goede tijd.

Veiligheidsmedewerkers van de Grand Prix in Sotsji halen de auto van Sainz weg onder de stootkussens.
Veiligheidsmedewerkers van de Grand Prix in Sotsji halen de auto van Sainz weg onder de stootkussens. Foto Joeri Kotsjetkov

Max Verstappen start morgen tijdens de Grand Prix van Rusland vanaf de negende plaats. De jonge Nederlander presteerde daarmee net iets beter dan Daniel Ricciardo, van het grotere Red Bull-team. Verstappens teamgenoot Carlos Sainz jr. kwam door een zware crash in de laatste training niet tot het neerzetten van een goede tijd.

Ook Daniil Kvyat slaagde er op het lastige circuit van Sotsji niet in Verstappen te kloppen. De Rus wist voor eigen publiek niet eens de derde kwalificatieronde te behalen en start morgen als elfde. Van alle coureurs die rijden bij een renstal onder de vlag van Red Bull was Verstappen daarmee dus de snelste.

Geen ernstige verwondingen Sainz

In de Russische badplaats – waar Nico Rosberg naar pole position reed – ging het echter vooral over de crash van Sainz eerder op de dag. De Spanjaard vloog in de laatste vrije training uit de bocht en schampte daarna een muur, waarna hij in volle vaart een bandenstapel indook.

Na die crash bleef de 21-jarige Sainz minutenlang in zijn auto zitten, waardoor velen vreesden dat hij gewond was geraakt. Autosportfederatie FIA en teambaas Franz Tost van Toro Rosso lieten echter weten dat Sainz bij bewustzijn is. Ook liep de Spanjaard geen ernstige verwondingen op.

Spanjaard wil zelf graag van start

Onduidelijk is vooralsnog hoe het ongeluk tot stand kwam. Uit een eerste analyse van de beschikbare gegevens is volgens Tost niet gebleken dat er technische problemen met de auto waren. Ook is nog onbekend of Sainz morgen bij de wedstrijd wel van start kan. De kwalificatie miste hij vanwege medisch onderzoek.

Twitter avatar FrankWoest Frank Woestenburg Carlos Sainz wordt afgevoerd in ambulance na zware crash in Sotsji. Hij bewoog wel. Hij zal dit weekeinde niet meer in actie komen.
Twitter avatar RTLGP RTLGP #F1 Gezien de impact is de crash van Sainz een hele harde geweest. Nog geen nieuws over de toestand van de coureur http://t.co/RReXHgazYg

Sainz zelf liet op Twitter weten dat hij morgen maar al te graag weer achter het stuur stapt. De coureur komt dan zo’n beetje rechtstreeks uit het ziekenhuis, waar hij vannacht nog uit voorzorg moet blijven. Of Sainz kan starten is overigens ook afhankelijk van het team, dat voor morgen nog een nieuwe auto moet maken.