Voorzitter stichtingsbestuur sc Heerenveen legt functie neer

Anne Hettinga (op de foto in zijn hoedanigheid als bestuursvoorzitter van Arriva Nederland voor de parlementaire enquetecommissie Fyra).
Anne Hettinga (op de foto in zijn hoedanigheid als bestuursvoorzitter van Arriva Nederland voor de parlementaire enquetecommissie Fyra). ANP / Bart Maat

De voorzitter van het Stichtingsbestuur van sc Heerenveen, Anne Hettinga, heeft zijn functie neergelegd. Dat meldt hij in een verklaring. Binnen de top van de club is een strijd gaande.

Hettinga:

“Ik wil mijn gezin en mezelf niet langer blootstellen aan de omstandigheden van de afgelopen 48 uur. Dit besluit is genomen in overleg met de betrokken verantwoordelijken voor veiligheid.”

Dat Hettinga opstapt, is verrassend. Een aandeelhoudersvergadering die vandaag zou plaatsvinden, is gisteren op het laatste moment geschrapt. Daar zou juist over het ontslag van de voorzitter van het dagelijks bestuur gesproken worden, Jelko van der Wiel.

Twitter avatar ErikKofman Erik Kofman De aandeelhoudersvergadering die voor morgen gepland stond is uitgesteld! #scheerenveen

Machtsstrijd

Van der Wiel en Hettinga staan recht tegenover elkaar in de machtsstrijd die woedt in de top van Heerenveen. Een deel van het bestuur sprak onlangs achter de rug van andere bestuurders om met Chinese investeerders, die de club over wilden nemen. Trainer Foppe de Haan heeft vandaag zijn hulp aangeboden.

Donderdagavond trokken zo’n vijftig ontevreden supporters naar het huis van Hettinga in Sneek. “We begrijpen de onrust, maar wij vinden het ontzettend vervelend dat mensen in hun privésituatie hiermee geconfronteerd worden”, verklaarde Van der Wiel na het incident.

Al jaren onrustig in top

In het bestuur van sc Heerenveen is het al jaren onrustig, zegt onze sportredacteur Harry Meijer:

“Vroeger was Heerenveen de knuffelclub van Nederland; iedereen had wel sympathie voor ze. Maar de laatste jaren was er veel bestuurlijk gesodemieter.”

Businessclub OSSH schreef gisteren een brief aan het stichtingsbestuur over de crisis: