Verdienmodel onder druk

Voor verzekeraars is de renteontwikkeling veel belangrijker dan Solvency II. Verzekeraars hebben overwegend langetermijnverplichtingen. Als de rente daalt is de nettowaarde van deze verplichtingen hoger, en andersom. Daarnaast zien bijvoorbeeld spaarverzekeringen er simpelweg minder aantrekkelijk uit als die met lage rentes moeten rekenen. De lage rentes zijn dan ook de belangrijkste reden voor de koersdalingen: het verdienmodel staat onder druk. De gevolgen van Solvency II, vooral voor de kapitaalsstructuur, komen hier nog eens overheen. Beleggers die echter verwachten dat de rente op afzienbare termijn gaat oplopen, omdat de conjunctuur zich verbetert, zullen juist nu aandelen van verzekeraars in overweging moeten nemen. De kapitaalsvereisten als gevolg van Basel II zijn bij deze afweging van ondergeschikt belang en bovendien heeft het er de schijn van dat aandelen hierop reeds waren gedaald, tenminste gedeeltelijk.