Uber alles, tips voor het (werkende) leven en Instaqueen Beyoncé

Foto's ANP, AFP, Reuters

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Dat zie je niet vaak, een topman in zijn blote bast. Liever had Xavier Broseta, hoofd personeelszaken bij Air France, zijn jasje keurig aangehouden. Maar tegen de menigte woedende Air France-werknemers (want gedwongen ontslagen) waren zelfs zijn beveiligers niet bestand. Ook bij andere bedrijven kan het er hard aan toegaan.

2. Waar ze liever ook niet meer zoveel bloot zien: het Amerikaanse kledingmerk American Apparel. Bekend om zijn hippe basics en berucht om zijn nogal, eh, prikkelende advertenties. En om de voormalige topman, die rustig vergaderingen in zijn onderbroek voerde. Het bedrijf vroeg deze week een faillissement aan, maar gaat wel door. Alleen minder bloot dus.

3. Een ander bedrijf waar het wat minder gaat: Twitter. En dus mag oprichter Jack Dorsey een comeback maken als topman. Zo nieuw is dat niet, een oud-bestuurder die puin moet komen ruimen. Onder meer deze vijf heren gingen hem voor.

4. Nu we het toch over techbedrijven hebben: taxi-app Uber had ook geen beste week. Het Openbaar Ministerie deed een inval op hun Amsterdamse kantoor, omdat het bedrijf weigert te stoppen met het illegale Uberpop (waarom?). De weerstand tegen Uber groeit wereldwijd.

5. Een techbedrijf dat wel iets te vieren had deze week: Instagram. De app waarmee je foto’s kunt bewerken en delen met de wereld vierde deze week zijn vijfde verjaardag. Niet alleen het bedrijf zelf profiteert van hun almaar groeiende populariteit: ook deze vijf absolute koninginnen van Instagram.

6. Zoals Queen B(ee) ofwel Beyoncé zou zeggen: je hebt nu eenmaal leiders en volgers. Niet dat een volger onbelangrijk is, zeker niet op het werk.

7. Al kom je dan niet zo snel in de nieuwe Dikke van Dale, zoals Beyoncé(vlieg). Wie koopt er tegenwoordig eigenlijk nog een woordenboek?

8. “Bijna niemand wil alleen maar werken en verder nergens tijd voor hebben.” Aldus PvdA-Kamerlid Martijn van Dam. Dus pleit hij voor een vierdaagse werkweek. Het is ook lastig, die work life-balance. Daarom geeft NRC Q je 58 tips voor een beter werk- én privéleven.

9. Je kunt nooit groot genoeg zijn, moet bierbrouwer AB InBev - de grootste ter wereld - denken. 92 Miljard euro heeft het over voor zijn concurrent SABmiller. Maar die blijft nog tegensputteren: te laag. Wat zou zo’n nieuwe megabrouwerij betekenen voor Heineken?

10. Misschien heb je er al een rondje hardlopen op zitten als je dit leest. Behalve als je een Amsterdammer bent, want die zijn niet zo van het s ochtends rennen. Überhaupt niet zo van het actief bewegen in het weekend? Kun je altijd nog met de caravan op stap. Nederlanders (L) caravans.

    • Eva Oude Elferink