Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Elf arrestaties na aanval noodopvang Woerden - “onacceptabel”

Foto Ward op den Brouw / NRC

Een groep van zeker twintig mensen heeft gisteravond een tijdelijk opvangcentrum voor vluchtelingen in het Utrechtse Woerden aangevallen. Elf mensen zijn aangehouden, bevestigde burgemeester Victor Molkenboer zojuist in een persconferentie.

Ze staken vuurwerkbommen af naast de hal, en gooiden rotte eieren naar de opvanglocatie. Of de groep ook de sporthal wilden binnendringen, was niet duidelijk.

De aangehouden belagers zijn allemaal man en zijn tussen de 19 en 30 jaar oud. Ze zijn afkomstig uit omliggende dorpen en steden en hadden tijdens de actie bivakmutsen op en zwarte kleding aan.

Traumatisch

In de hal verblijven momenteel 97 volwassenen en 51 kinderen, voornamelijk uit Syrië afkomstig. Molkenboer noemde de aanval, die op een ‘overwogen groepsactie’ lijkt, tijdens de persconferentie “onacceptabel”.

“Geweld is nooit een optie. Of je nu voor of tegen bent, je moet met woorden discussiëren en niet met geweld.”

De aanval heeft volgens de burgemeester een enorme impact op de mensen in de hal. Zij konden de aanvallers niet zien, en hoorden daardoor alleen maar de harde knallen. Aangezien de meeste vluchtelingen uit oorlogsgebied komen was dat erg traumatisch, aldus Molkenboer.

Bekijk de persconferentie terug:

Meer bewaking, door politie en camera’s

De politie wist de groep na 20 minuten weg te krijgen. Bij het aanhouden van de groep kreeg de politie hulp van de beveiligers van de opvanglocatie. In tegenstelling tot wat eerder werd gezegd, waren hier geen burgers bij betrokken.

Om herhaling te voorkomen wordt het opvangcentrum vanaf nu permanent bewaakt door politie. Ook hangt de gemeente beveiligingscamera’s op, aldus de burgemeester.

Een aantal asielzoekers wilde na de aanval - Molkenboer wil het geen aanslag noemen “om het niet nog groter te maken” - weg uit de sporthal. Door met ze te praten is het echter gelukt ze ze gerust te stellen. Die gesprekken worden vanmiddag voortgezet. Bij de hal zijn bloemen neergelegd door bewoners, als steunbetuiging.

Reacties

Vanuit Den Haag is vanmorgen ontsteld gereageerd op de bestorming in Woerden. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken spreekt op Twitter van “idioten”, die keihard moeten worden aangepakt. Haar collega Sjoerd Sjoerdsma van D66 liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Wilders veroordeelde het geweld ook.

Twitter avatar attjekuiken Attje Kuiken Schokkend! Gevaarlijke idioten, je kunt voor of tegen zijn maar dit is onacceptabel. Pak daders keihard aan https://t.co/ZwmQFnizgU
Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Voor mensen die vuurwerk gooien op de noodopvang van asielzoekers bestaat maar één woord: tuig. Stevig aanpakken! #woerden
Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Daders hard aanpakken. Verzet ja maar nooit met geweld! https://t.co/GiLI5f8ZbB

Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken, VVD) noemt het geweld in Woerden onaanvaardbaar. “Dit zijn trieste taferelen”, zo laat hij aan persbureau ANP weten. “Daders moeten hard worden aangepakt. Vluchtelingen en omwonenden moeten veilig zijn.” Premier Rutte liet weten het “volstrekt ontoelaatbaar” te vinden.

“Vluchtelingen en medewerkers moeten zich veilig weten. Van mensen blijf je af.”

Sinds woensdag open

De opvang in de Woerdense sporthal Snellerpoort is sinds woensdag open en kan onderdak bieden aan in totaal 150 vluchtelingen. Het gaat om een tijdelijke opvang, die mensen drie dagen onderdak biedt. Gisteren werd echter besloten die periode met nog eens drie dagen te verlengen.