Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Beeldende kunst

Selfies met verf

Wie de tentoonstelling van zelfportretten in het Mauritshuis binnengaat, ziet als eerste Huygh, een man met een baardje die je met zijn voornaam zou willen aanspreken. Zo’n portret kon Huygh Pietersz Voskuyl in 1638 niet maken zonder spiegel. Op deze tentoonstelling kijkt Huygh ook in een spiegel. De expositie is door Jelena Stefanovic inventief vormgegeven als een spiegelpaleis. 27 schilderijen zijn er te zien. Een tentoonstelling als een kleinood. Alles is ijdelheid, alles is opgeheven. De spiegel, dat zijn wij.