Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Rutte bezoekt opvang Woerden - vrijwilligers kunnen toestroom spullen niet aan

Premier Rutte heeft een bezoek gebracht aan de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden die vannacht werd aangevallen door zo’n twintig mensen met bivakmutsen.

De toegang tot sportcentrum Snellerpoort is afgezet met hekken. De noodopvang voor vluchtelingen werd door relschoppers belaagd.
De toegang tot sportcentrum Snellerpoort is afgezet met hekken. De noodopvang voor vluchtelingen werd door relschoppers belaagd. ANP / Remko de Waal

Premier Rutte heeft een bezoek gebracht aan de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden die vannacht werd aangevallen door zo’n twintig mensen met bivakmutsen.

Dat bevestigt een woordvoerder tegenover persbureau ANP. Eerder vandaag noemde Rutte de aanval “volstrekt ontoelaatbaar”.

“Vluchtelingen en medewerkers moeten zich veilig weten. Van mensen blijf je af. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten hard worden aangepakt.”

Burgemeester: traumatisch voor vluchtelingen

De burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer, noemde de gebeurtenis vandaag op een persconferentie “traumatisch” voor vluchtelingen. “Het heeft een enorme impact gehad”, zei hij.

“Het geluid van die harde knallen roept traumatische ervaringen op. Het was heel emotioneel om te zien welk effect dat had. Men was enorm geschrokken en wilde zelfs het centrum verlaten.”

Bekijk de persconferentie:

Gecoördineerde groepsaanval

Vannacht bestormden zo’n twintig mannen in het zwart gepleegd met bivakmutsen de noodopvang, gevestigd in een sporthal. Daar verblijven 148 vluchtelingen, onder wie 51 kinderen. De aanvallers gooiden rotte eieren en nitraatbommen en staken vuurwerk af bij de hal.

De politie heeft elf mensen gearresteerd. Zij zijn tussen de 19 en 30 jaar oud en komen uit Montfoort, Harmelen, Lopik, Schoonhoven, Woerden en Utrecht. Zij zijn in bewaring gesteld. De actie duurde zo’n twintig minuten.

Gemeente: tassen en koffers nodig

Veel mensen brengen spullen naar de noodopvang. Zo veel mensen, dat de gemeente vraagt niets meer te brengen, behalve reistassen en koffers - daar is een grote vraag naar. De vrijwilligers kunnen de grote toestroom van spullen niet meer aan. Vanmorgen brachten mensen al veel snoep en ijsjes.

De gemeente Woerden houdt een liveblog bij, waarin staat waar behoefte aan is.

Rutte riep gisteren op zijn wekelijkse persconferentie Nederlanders nog op om de rust te bewaren en “binnen de grenzen van de wet en het betamelijke te blijven”. Hij zei dat hij het snapt dat burgers soms boos en emotioneel zijn, maar voegde toe dat geweld of dreigen met geweld “uit den boze” is.

In het Drentse dorp Oranje werd staatssecretaris Dijkhoff deze week belaagd omdat hij nog eens zevenhonderd mensen extra in het dorp van 130 mensen onderbracht. Er verbleven al 700 asielzoekers.

Twitter avatar dijkhoff Klaas Dijkhoff Trieste taferelen in Woerden. Geweld is onaanvaardbaar. Daders moeten hard worden aangepakt. Vluchtelingen en omwonenden moeten veilig zijn.