Protesten in Europa tegen vrijhandelsverdrag TTIP

Demonstratie tegen TTIP in Berlijn.
Demonstratie tegen TTIP in Berlijn. AP / Markus Schreiber

Duizenden mensen protesteerden vandaag tegen het trans-Atlantische vrijhandelsverdrag TTIP. In Berlijn waren zo’n 150.000 mensen op de been. Ook in Amsterdam gingen mensen de straat op.

Volgens de demonstranten is TTIP ondemocratisch en veroorzaakt het een lagere standaard op het gebied van voedselveiligheid, milieu, consumentenbelangen en dierenwelzijn. Bovendien zou het verdrag grote bedrijven te veel macht geven.

Volgens de organisatoren van de mars in Berlijn, een samenwerking tussen milieubewegingen, goede doelen en oppositiepartijen, waren er 250.000 mensen de straat op - veel meer dan werd verwacht. De politie hield het op 150.000. Er waren duizend agenten aan het werk. De demonstratie verliep zonder problemen.

Advertentie van Sigmar Gabriel

In een paginagrote advertentie waarschuwde vice-kanselier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel voor “stemmingmakerij”. Hij noemde TTIP “een kans”. Volgens de Duitse regering zorgt TTIP er juist voor dat kleinere bedrijven meer kansen hebben en wordt bureaucratie weggenomen. De EU en de VS onderhandelen al sinds 2013 over TTIP.

Twitter avatar roterfunken Julian Bank .@sigmargabriel mit Rücken zur Wand: Ganzseitige Anzeige pro #TTIP in SZ. Lassen uns nicht einlullen: Auf zur Demo!! http://t.co/0L952NHdpk

Ook elders protest

In Amsterdam waren volgens de organisator 7.000 mensen op de been. De demonstratie begon op het Jonas Daniel Meijerplein. Vervolgens liepen mensen naar het Museumplein. Minister Ploumen van Handel nam deze week 110.000 handtekeningen in ontvangst tegen TTIP.

Ook in andere Europese steden waren er protesten tegen het handelsverdrag: in Madrid, Helsinki, Warschau en Praag waren er betogingen. Eerder deze week overhandigden de maatschappelijke organisaties samen meer dan 3 miljoen handtekeningen tegen TTIP aan de Europese Commissie.

ANP / Jerry Lampen

Demonstratie in Amsterdam tegen TTIP. ANP / Jerry Lampen

Twitter avatar Soltrumbo Sol Trumbo Vila We end a great day of demonstrating in Amsterdam against #TTIP in MuseumPlein around 8000 people #Trade4People http://t.co/XfxVA1UAH7