Bespeel mij, play me

[special]/apps/ferry/[/special]

[sharing]

Bespeel mij, play me

Beeldredactie en fotografie: Imara Angulo Vidal. Tekst: Carlijn Vis. Video: Elze van Driel.
Vormgeving en techniek: Koen Smeets en Milo Vermeulen.

---

Op Amsterdam Centraal staat sinds een jaar een vleugel. Volgende maand krijgt het tiende station in Nederland een piano: station Arnhem. Wie zitten er achter de toetsen, wat spelen ze en hoe reageert het publiek? NRC ging op pad.

van reizigers

Stephanus Harsono

Hij maakt er een show van

Stephanus Harsono komt uit Indonesië, maar woont sinds twee jaar in Amsterdam, waar hij aan het conservatorium studeert. “Ik speel sinds mijn zesde klassiek piano. Toen ik 16 was, zag ik een video van Wibi Soerjadi en sindsdien is hij mijn rolmodel. Ik heb hem toen zo’n honderd mails gestuurd, met een overzicht van mijn repertoire en de vraag of ik hem mocht ontmoeten. Lees verder…

Default

met ervaring

Florentien Mol

‘Iedere keer als ik langs de piano loop, moet ik er even aanzitten’

Florentien Mol (22) uit Haarlem speelt en zingt een mix van pop en klassiek. Vandaag deze drie liedjes: Fuck you van Cee Lo Green, haar eigen nummer Denial en Piano Man van Billy Joel. “Ik gebruik de woorden ‘Forget you’ in plaats van ‘Fuck you’, net als op de Amerikaanse radio. Daar mogen ze geen ‘fuck you’ zeggen en voor op het station vind ik deze vriendelijke versie ook geschikter.” Lees verder…

Uty Pang-Atjok

‘Mijn langste dag achter de piano was van 11 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts’

Uty Pang-Atjok (37) uit Amsterdam komt bijna elke dag spelen op Centraal. Gisteren maakte hij het erg bont: “Het was mijn langste dag bij de piano ooit. Ik kwam binnen rond 11 uur en ben ’s nachts om 1 uur weggegaan. Ik kom naar het station als ik zin heb, en gisteren had ik veel zin. Op zo’n dag speel ik veel, maar luister ik ook. Er was een jongen die op het Conservatorium heeft gezeten en ’s avonds laat Latijns-Amerikaanse muziek speelde. Er gingen ook mensen meezingen en er was iemand met een saxofoon; het was geweldig.” Lees verder…

Kim Thuita

‘Zelfs als er niemand is, vind ik het fijn.’

Kim Thuita (52) woont in Amsterdam en werkt elke maandag in Alkmaar. Vroeg in de ochtend, van 6.15 uur totdat zijn trein van 6.45 uur vertrekt, speelt hij op de piano in de hal van Amsterdam Centraal. “Soms is er niemand, soms staan er toch een paar mensen te luisteren. Ik speel de liedjes die me op dat moment goed lijken. Als er bijvoorbeeld oudere mensen staan, speel ik Aan de Amsterdamse grachten of Het dorp van Wim Sonneveld en gaat iedereen meedeinen op de muziek. Voor kinderen speel ik ‘Twinkle, twinkle, little star’. Het gaat niet zozeer om je talent voor pianospelen, maar om je talent voor interactie.” Lees verder…

Remy Kabel

Het publiek laten meezingen met ‘All of me’

Remy Kabel uit Delft baalt ervan dat de piano op het station in zijn woonplaats is weggehaald. Maar hij begrijpt het ook: “Daar speelden vaker mensen die niet kunnen spelen. De NS heeft de vleugel weggehaald omdat er teveel vandalisme zou zijn, maar volgens mij hebben Starbucks en andere horeca geklaagd, want slecht pianospel draagt natuurlijk niet bij aan ‘een lekker koffiemoment’.” Lees verder…

Handen

Handen

Handen

aan stations in verbouwing

De piano’s op stations zijn een initiatief van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De eerste vleugel werd een jaar geleden de stationshal van Amsterdam Centraal binnengereden, vlak daarna volgde Breda. Beide stations zijn in verbouwing. “We zochten een manier om deze locaties tijdens de werkzaamheden aantrekkelijker te maken”, zegt woordvoeder Carola Belderbos. “Reizigers ervaren stations in verbouwing namelijk als minder sfeervol.

publiek04.pano

NS-medewerkers gaan regelmatig op werkbezoek naar het buitenland om te kijken hoe stations zich daar ontwikkelen. In Frankrijk zag een van hen op het station van Lille een piano en dat is de inspiratiebron voor Amsterdam geweest.”

Station

‘s nachts op slot

Pianist

Man kijkt naar piano

voor de treinreis

Rond 17 uur neemt de hoeveelheid publiek toe: reizigers komen terug van werk en hebben meer tijd om te blijven luisteren. Als een van de conservatoriumjongens speelt, komen er iPhones tevoorschijn om “het optreden” te filmen. Een toeschouwer leunt tegen een pilaar, beweegt zijn hoofd mee op het ritme van de muziek en fluistert: “Amazing”.

Portret

Portret

Portret

Portret

Portret

Portret

In november krijgt het tiende station in Nederland, station Arnhem, een piano. De instrumenten staan inmiddels niet alleen op stations die worden verbouwd. Belderbos: “We willen sfeer toevoegen en dit initiatief past daar goed bij. Daarnaast probeert de NS er ook voor te zorgen dat reistijd niet wordt gezien als verloren tijd.”

Station
Station

    • Koen Smeets