Pegida wil in Utrecht straat op, maar tegenbetogers ook

Utrecht neemt maatregelen om betogers van Pegida tegen ‘islamisering’ en tegenbetogers zondag uit elkaar te houden.

Op de Facebookpagina van Pegida Nederland lees je vooral wat demonstranten zondag in Utrecht niet mogen. Zoals: geen gezichtsbedekking, geen uitingen van „welke politieke partij dan ook”, geen alcohol drinken, en geen „omstreden uitingen en/of symbolen”, zoals nazisymbolen.

Zondag demonstreert Pegida Nederland op Vredenburg, middenin het winkelgebied waar het zondag ongetwijfeld druk zal zijn. Ruim zeshonderd mensen uit onder meer Nederland, Duitsland en België hadden zich vrijdagavond aangemeld op Facebook. Pegida spreekt zich uit tegen „de islamisering van Europa” en tegen economische vluchtelingen. Sinds eind vorig jaar worden er vooral in Duitsland maar ook in omliggende landen regelmatig protesten gehouden.

Pegida wilde eigenlijk, zoals ze in Duitsland ook gewend is, een protestmars door de stad lopen. Maar afgelopen donderdag liet de gemeente weten dat dat niet kan doorgaan, omdat er nog een demonstratie is aangemeld, door de Internationale Socialisten (IS). De demonstranten van Pegida Nederland moeten daarom op één plek blijven: Vredenburg. Anders zouden beide groepen elkaar kunnen tegenkomen. Burgemeester Jan van Zanen vindt dat de demonstraties op „voldoende afstand” van elkaar moeten plaatsvinden. De IS demonstreren zeshonderd meter verderop op Janskerkhof juist tegen Pegida. „Ze zaaien racisme en haat en wij willen laten zien dat we het daar niet mee eens zijn”, zegt woordvoerder Auke, die niet met zijn hele naam in de krant wil omdat hij bang is voor vergelding.

‘Fluit ze uit’

En er zijn ook andere groepen die hun ongenoegen willen uiten. BLOCK Pegida en ‘Laat ze niet lopen’ willen de demonstratie „blokkeren”. „Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn!”, schrijft ‘Laat ze niet lopen’ op hun website. „Door het recht op vrijheid van meningsuiting te misbruiken, creëren de rechts-extremisten een vrijplaats voor de verheerlijking van racisme en islamofobie.”

„Demonstreren is een grondrecht, het verstoren daarvan is niet toegestaan”, zegt Peter-Paul Hellings van de gemeente Utrecht. Wanneer de politie eventueel zal ingrijpen wil ze niet zeggen.

De tegendemonstranten maken zich vooral zorgen over de connecties met extreem-rechts die Pegida volgens hen heeft. Lutz Bachmann, oprichter van Pegida in Duitsland is een van de sprekers aanstaande zondag. Hij raakte onder meer in opspraak omdat er een foto van hem circuleerde waar hij opstond met een Hitlersnor en omdat hij vast heeft gezeten voor onder meer diefstal.

Ook Raffie Chohan van Dutch Defence League en Tommy Robinson van de English Defence League zullen spreken. Edwin, gelegenheidswoordvoerder en medeorganisator van Pegida Nederland, zal een betoog houden over zijn bezoek aan de grens van Hongarije met Oostenrijk. „Ik heb gezien hoe vluchtelingen uitstapten in Hongarije. Ik zag hoe vluchtelingen bakken geschonken spullen gewoon op straat flikkeren.” Volgens hem zijn dat niet „de echte vluchtelingen”.

Edwin, die niet met zijn naam in de krant wil, ook uit angst voor vergelding, is opgegroeid in Nederland maar jaren geleden verhuisd naar Duitsland. Hij is zeer actief in de Duitse Pegida-beweging en wordt door tegendemonstranten in verband gebracht met extreemrechts.

Hij ontkent dat Pegida Nederland connecties met extreem-rechts heeft en zegt dat ze er zijn voor „gematigde burgers die zich zorgen maken”. Pegida blijft herhalen dat ze een „vreedzaam protest wil”. „Als er extreemrechtse bewegingen komen, kunnen we ze niet tegenhouden.”

Maandag evalueert Pegida het protest. „ Ik ben er voorstander van om dit elke week te doen”, zegt Edwin. Hij denkt dat er in Nederland in potentie nog meer aanhangers zijn dan in Duitsland: „Je kunt hier openlijker praten dan in Duitsland. Deze generatie heeft geen schuldgevoel over de oorlog.”

    • Kim Bos