Nederland verslaat Kazachstan, kans EK nog niet verspeeld

Het Nederlands elftal heeft in Astana met 2-1 van Kazachstan gewonnen. De ploeg staat nu virtueel derde in de poule en moet nu hopen dat Turkije later op de avond punten verspeelt in Tsjechië.

Anwar El Ghazi van het Nederlands elftal in duel met Gafurzhan Suyumbayev van Kazachstan tijdens het kwalificatieduel Kazachstan - Nederland voor het EK voetbal in de Astana Arena.
Anwar El Ghazi van het Nederlands elftal in duel met Gafurzhan Suyumbayev van Kazachstan tijdens het kwalificatieduel Kazachstan - Nederland voor het EK voetbal in de Astana Arena. ANP / Koen van Weel

Het Nederlands elftal heeft in Astana met 2-1 van Kazachstan gewonnen. De ploeg staat virtueel derde in de poule en moet nu hopen dat Turkije later op de avond punten verspeelt in Tsjechië.

De eerste stap richting de ontsnappingsroute naar het EK is zo gezet. Door de overwinning op Kazachstan staat het Nederlands elftal zeker drie uur op de plek waar het na dinsdagavond ook hoopt te staan: derde.

Maar de vraag is of dat vanavond, tegen de klok van elf uur, ook nog zo is. Dan is ook Tsjechië-Turkije afgelopen en weten de internationals of ze concurrent Turkije definitief van de derde plek hebben gestoten. Als nummer drie kan Nederland eventueel nog het EK halen via de play-offs.

Nederland deed wat moest

Nederland deed in elk geval wat het moest doen. De ploeg bestond met Anwar El Ghazi, Kenny Tete en Virgil van Dijk uit drie debutanten, maar boekte uiteindelijk een krappe overwinning (2-1) op een land waar het beslist niet van had mogen verliezen. Kazachstan is geografisch gezien een enorme natie, maar op de Europese voetbalkaart een dwergstaat. Bijna alle spelers van de opponent spelen in de eigen competitie. Op één na. Die speelt in de tweede divisie van Duitsland. Zoals Wesley Sneijder van tevoren zei:

“Als je daar punten verspeelt, heb je niks te zoeken op een EK.”

Eindelijk een scorend Nederlands elftal

De ploeg van Danny Blind had weinig te duchten van de opponent, hoewel Kazachstan in de blessuretijd nog terugkwam tot 2-1. Blind, sinds deze zomer de bondscoach, zag in Astana eindelijk een Nederlands elftal dat scoorde. Hij had er 211 minuten op moeten wachten. Maker van het doelpunt was Georginio Wijnaldum, die Nederland na 33 minuten op voorsprong bracht met een bekeken schuiver. Na rust verdubbelde Wesley Sneijder de score met een al even fraaie treffer. Keihard met links in de verre hoek.

Minpunt in de beginnende vrieskou van Astana waren de blessures bij twee doelmannen van Oranje. Nog voor de wedstrijd viel Jasper Cillessen uit in de warming-up. Hij had last van een rugblessure. Zijn vervanger, Tim Krul, zou eveneens uitvallen. Daardoor was het derde doelman Jeroen Zoet die aan het einde van tweede helft zijn opwachting zou maken. Het is nog onduidelijk of hij dinsdag eveneens onder de lat staat als Nederland in de Arena tegen Tsjechië speelt. Dat is wedstrijd nummer twee die Nederland moet winnen om te blijven hopen op het EK.