Nederland of Turkije naar de play-offs voor het EK: negen scenario’s

Speelt het Nederlands elftal volgend jaar het EK in Frankrijk? Na een beroerde kwalificatiereeks is de uitgangspositie niet florissant. In de strijd om de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs om een EK-ticket, staat Turkije twee punten voor op Nederland, dat tien punten heeft. Zaterdag (18.00 uur Nederlandse tijd) speelt Nederland in Kazachstan. Turkije speelt in Tsjechië, dat al is geplaatst.

In de tweestrijd tussen Nederland en Turkije zijn negen scenario’s denkbaar – bij winst, verlies en gelijkspel van de twee concurrenten – maar één ding staat vast: Oranje kan zich zaterdag niet direct plaatsen voor de play-offs en is afhankelijk van het resultaat van de Turken.

In drie scenario’s is Nederland zaterdag uitgeschakeld en zal de Europees kampioen van 1988 volgend jaar voor het eerst sinds 1984 geen EK spelen.

1: Turkije verslaat Tsjechië en Nederland verliest in Kazachstan.

2: Turkije wint en Nederland speelt gelijk. Het verschil loopt in dat geval op tot vier punten en dat valt in de laatste kwalificatieronde dinsdag tegen Tsjechië niet meer te overbruggen.

3: Turkije speelt gelijk en Nederland verliest. Het verschil tussen de twee concurrenten is dan drie punten. Nederland kan dan dinsdag in de laatste speelronde nog op gelijke hoogte komen met Turkije (als Oranje Tsjechië verslaat en Turkije verliest van IJsland). Dan hebben beide landen 13 punten. Als de stand op de ranglijst gelijk is, telt het onderlinge resultaat, en dat is in het voordeel van Turkije (1-1 en 3-0).

In alle andere gevallen geeft de laatste speelronde dinsdag de doorslag.