Opnieuw steekpartijen in Oost-Jeruzalem

Een Palestijn en twee Israëlische agenten in Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Daar kwam het vandaag tot rellen.
Een Palestijn en twee Israëlische agenten in Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Daar kwam het vandaag tot rellen. AP / Nasser Shiyoukhi)

Bij twee verschillende steekpartijen nabij de Oude Stad in Oost-Jeruzalem zijn vijf mensen gewond geraakt. Beide aanvallers, jonge Palestijnen, zijn gedood door Israëlisch geweervuur.

Vanochtend stak een 16-jarige Palestijnse jongen twee orthodoxe joden neer, van 62 en 65 jaar oud. Zojuist stak een 19-jarige Palestijnse jongen in op drie Israëlische agenten. Eén van hen raakte zwaargewond. De aanvallen zijn de dertiende en veertiende steekpartij door Palestijnen jegens Israëliërs in acht dagen tijd.

Vannacht is ook een Palestijnse 22-jarige man omgekomen tijdens een confrontatie met Israëlische agenten. Dat gebeurde in vluchtelingenkamp Chouafat in Oost-Jeruzalem, waar eerder deze week ook al iemand omkwam wegens het geweld.

[inbeeld]

Vandaag drie doden in Gaza

Ook in Gaza, nabij de grens met Israël, zijn vandaag drie Palestijnen omgekomen door Israëlisch geweervuur, onder wie twee jongens van dertien en vijftien jaar oud. Het dodental in Gaza staat inmiddels op negen; het aantal gewonden op 145. Dat komt doordat Israëlische militairen met geweervuur reageerden op jongeren die stenen richting hen gooiden. Tegen persbureau AFP zei een woordvoerder van het Israëlische leger:

“Zo’n tweehonderd Palestijnen gingen richting het veiligheidshek en gooiden stenen en in brand staande banden naar de Israëlische veiligheidsdiensten bij de grens. Zij schoten richting de aanjagers om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen.”

Geweld in Israël

Sinds beging deze maand worden vooral de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem geplaagd door dagelijks geweld. Bij confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische militairen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem kwamen tot nu toe vier jonge Palestijnen om. Bij steekpartijen, vooral door jonge Palestijnen, kwamen twee Israëliërs om en raakten er twintig gewond. Zeven aanvallers zijn gedood. Een aantal kolonisten is ook gedood.