Nog maar eens een laatste waarschuwing voor Roda

Gemeenteraad van Kerkrade voelt zich gegijzeld

De gemeenteraad van Kerkrade voelt zich gepiepeld. „Iedereen houdt van Roda JC”, constateert raadslid Marianne Laumann (SP). „Maar liefde heeft zijn grenzen.”

Vrijdag nam de lokale volksvertegenwoordiging unaniem een motie aan, om duidelijk te maken „dat de maat meer dan vol is” met de plaatselijke voetbalclub. In soortgelijke stevige taal stelde de lokale politiek dat het niet betalen van het afgesproken maandelijkse bedrag door de club „onacceptabel” is.

Roda JC, dat na een jaar in de eerste divisie terugkeerde in de eredivisie en inmiddels de achtste plaats bezet, liet eind vorige week weten dat de club het eerdere overeengekomen maandelijkse bedrag van vijftigduizend euro voor de maand september niet kan betalen.

En dat terwijl die som al een tegemoetkoming was aan de betaald-voetbalorganisatie, „een gebaar van goede wil”. Op deze basis betaalt Roda JC zes ton per jaar aan de gemeente Kerkrade, tegenover de eigenlijke huur van achthonderdduizend euro.

Zelfs met het overmaken van de vijftigduizend euro zou de achterstand van de club bij de gemeente (nu al zo’n twee miljoen euro) dus alleen maar groeien.

Een verdere verhoging van die schuld is onacceptabel, bepaalde de Kerkraadse raad vrijdag ook. Maar wat gebeurt er als Roda JC volgende maand weer geen geld aan de gemeente overmaakt? „Dan kom ik weer naar de raad”, zegt wethouder Dion Schneider (VVD, Financiën).

Dat hoeft hij niet. De bestuurder kan de club simpelweg aan de contractueel vastgelegde afspraken houden. Zelfs een boete van 250 euro per dag opleggen bij niet nakomen.

Maar ja, als de gemeente het zo hard speelt, treft ze vooral zichzelf. Dat betekent een faillissement van Limburgs enige club op het hoogste niveau. En dat wil eigenlijk niemand op zijn geweten hebben. De club is een van de weinige zaken waar de inwoners trots op kunnen zijn. ‘Welkom in eredivisiestad Kerkrade’ staat er niet voor niets op een spandoek bij een de invalswegen van de plaats.

Voor de rest staat de gemeente Kerkrade vooral op de bovenste plaatsen van lijstjes die betrekking hebben op treurigstemmende zaken: de meeste sociale uitkeringen, of de ongezondste mensen.

Bij een bankroet zit Kerkrade bovendien met een stadion in de maag, waarvan het voor ruim 87 procent eigenaar is, maar waar dan een hoofdhuurder ontbreekt. Al met al zou dat de gemeente zeker meer dan een miljoen per jaar kosten.

En dus werkt wethouder Schneider met de voetbalclub aan een plan voor een betere exploitatie van het Parkstad Limburg Stadion. Roda JC kan voor vijftig procent gaan delen in de meeropbrengsten en zou op die manier financieel weer lucht kunnen krijgen. De wethouder zei vrijdag te hopen dat het plan er dit kwartaal nog ligt.

„We voelen ons allemaal gegijzeld”, zei raadslid Harm Jacobs (Ons Kerkrade) tijdens het debat. Bij alle flinke woorden uit de motie vatte die uitspraak het onderliggende gevoel van onmacht misschien nog wel het beste samen.

    • Paul van der Steen