Een jonge denker denkt later beter

Illustraties Cyprian Koscielnak

Zaterdag las ik in NRC Handelsblad de column van Rosanne Hertzberger. Ze stelt dat Model United Nations (MUN), en dus gelijk ook maar de hele VN, niet zo veel voorstellen (Ik zie weinig in de VN, 3/10).

Ik ben het daar zeer mee oneens. De jeugd van tegenwoordig verliest zich te veel in sociale media. Juist daarom is Model United Nations een geweldig initiatief. Het motiveert jongeren om bewust na te denken over het leven aan andere kanten van de wereld.

Over een paar weken zal ik vertrekken naar TIMUN (Turkish International Model United Nations) in Istanbul. Zoals u begrijpt, hangt hier een prijskaartje aan. Ik zou deze reis dan ook niet maken als ik er niet zeker van was dat het geld goed wordt besteed.

Jongeren reizen de wereld over om deel uit te maken van MUN en de kans te krijgen leeftijdsgenoten van over de hele wereld te ontmoeten. Het is geweldig deze jongeren te zien samenwerken om problemen in de wereld op te lossen, al is het dan natuurlijk niet voor het eggie.

Ik geloof ook dat motivatie op oudere leeftijd om mensen te helpen die het moeilijk hebben, veel groter is, wanneer een kind hier op jonge leeftijd al over heeft nagedacht.

Elke MUN-conferentie heeft ook een feest. Hier kunnen de jongeren leeftijdsgenoten van over de hele wereld leren kennen buiten de conferentie. En ja, ik kan niet ontkennen dat hier ook alcohol wordt gedronken en er vast ook wel eens een deputy chair wordt gekust. Een MUN-conferentie mag ook best leuk zijn.

Tenslotte geeft een positieve sfeer ons meer energie te debatteren over oplossingen voor de problemen in de wereld.

5de klas Stedelijk Gymnasium Haarlem

    • Sanne Verhulst