Kabinet is voor, ACM twijfelt nog

Foto ANP

Het kabinet is voorstander van de geplande fusie van de Nederlandse Staatsloterij en De Lotto. Dat liet staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) gisteren in een Kamerbrief weten.

Volgens Wiebes leidt een fusie tot „een positief financieel resultaat” en zou het fusiebedrijf meer inkomsten genereren „voor maatschappelijke doelen en de sport”. Daarnaast is Wiebes van mening dat de fusie past „binnen de doelstellingen van het kansspelbeleid”.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de fusie nog wel goedkeuren. Dat merkt Wiebes ook op in zijn brief: „uiteraard” is een positieve beoordeling van de fusie door de ACM „vanuit mededingingsrechtelijk perspectief noodzakelijk”.

Deze zomer kondigde de ACM aan de fusie te onderzoeken. De combinatie zou een marktaandeel van zo’n 50 procent hebben. De mededingingsautoriteit betwijfelt of er wel genoeg concurrentie overblijft als de twee samengaan. Ook de Tweede de Eerste Kamer moeten nog instemmen. (NRC)