KNVB: Van Praag is geen kandidaat voor FIFA

Michael van Praag stelt zich voorlopig niet nog een keer kandidaat voor de verkiezingen van het voorzitterschap van de FIFA. „Dat is nu niet aan de orde”, zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, die namens de KNVB voorlopig de woordvoering doet over de grote crisis bij de wereldvoetbalbond.

De KNVB schaart zich voorlopig achter Michel Platini, die donderdag net als de aftredende voorzitter Sepp Blatter voor negentig dagen werd geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Platini nam in 2011 een premie van 1,8 miljoen euro van Blatter aan. „We hebben wel veel vragen”, vertelde Van Oostveen vrijdag in Astana. „Die vragen willen we donderdag beantwoord zien als alle Europese bonden bij de UEFA in Nyon samenkomen. Daarna bepalen we onze strategie weer.”

Het hoofdbestuur van de FIFA komt over anderhalve week, op dinsdag 20 oktober, in Zürich bijeen voor spoedoverleg. Het uitvoerend comité, dat voorlopig onder leiding staat van Kameroener Issa Hayatou, zal dan de ontstane situatie bespreken. Op de agenda staat waarschijnlijk ook uitstel van de nieuwe voorzittersverkiezing, die voor 26 februari is uitgeschreven.

Platini behoort tot de kandidaten voor de opvolging van de vertrekkende Blatter, net als de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein en Chung Mong-joon. Die Zuid-Koreaan werd donderdag echter voor zes jaar geschorst, omdat hij stemmen zou hebben gekocht voor het WK-bid van Zuid-Korea voor 2022. Chung vecht zijn schorsing aan bij het internationaal sporttribunaal CAS. Blatter en Platini hebben eveneens beroep aangetekend. (ANP)