Intussen thuis

Designers mogen dan toekomstdenkers zijn geworden, de meubels van nu doen denken aan vroeger.

Eigentijdse interieurs staan vaak vol oude spullen, zoals roestige schoolkrukjes, fabriekslampen, afgedankte gymtoestellen en rustieke staldeuren. Ook vintage designermeubels zijn niet aan te slepen. Als tegenwicht voor de gladde schermen van computers, tablets en telefoons, houden we het in huis graag gezellig. Met materialen die lekker aanvoelen, planten, handgemaakte objecten en donkere kleuren. Die trends zie je terug in nieuwe meubels. Houten stoelen, tafels en fauteuils vertonen dikwijls trekjes van illustere voorgangers uit de jaren veertig en vijftig. Ambachtelijke technieken, bijvoorbeeld borduren of vlechten, worden veel gebruikt. Andere sfeermakers zijn messing, donker staal, kurk, rotan, smeedijzer en leer.

Je zou bijna vergeten dat de meubelindustrie wel degelijk geavanceerde technieken hanteert. Er wordt bijvoorbeeld voortdurend onderzoek gedaan naar alternatieve materialen bijvoorbeeld voor plastic. Een plastic stoel moet wel van heel goede huize komen wil die nog passen in de interieurtrends.

Marianne van Dodewaard