Nederland steunt tweede termijn voor Christine Lagarde als directeur van het IMF

Minister Dijsselbloem van Financiën zal een tweede termijn van Christine Lagarde als directeur van het Internationale Monetaire Fonds ondersteunen. Dit heeft hij desgevraagd gezegd tijdens de jaarvergadering van het IMF in Lima.

Lagarde, van wie de huidige termijn van vijf jaar in juli volgend jaar afloopt, liet gisteren weten door te willen gaan. Haar opvolging kan een nieuwe strijd losmaken tussen de opkomende landen en ontwikkelingslanden. Die laken al tijden het privilege van de Europeanen om de directeur van het IMF te leveren. Van de 71 jaar dat het IMF bestaat, was de directeur bovendien 40 jaar van Franse komaf.

Dijsselbloem vindt dat bekwaamheid voorop moet staan bij de keuze, niet de nationaliteit. „Ik ben voor kwaliteit, of die nu uit de EU komt of niet. Het feit dat Lagarde een Europeaan is, maakt niet uit.” Wel vindt hij dat het na een tweede termijn van Lagarde, in 2021, tijd is voor verandering.

Een veelbesproken alternatief voor Lagarde, Raghuram Rajan, de Indiase centralebankpresident en voormalig IMF-topeconoom, vindt Dijsselbloem overigens „heel goed”. „Dat geldt ook voor Tharman Shanmugaratnam”. Dat is de vicepremier en voorzitter van de monetaire autoriteit van Singapore, die ook voorzitter was van de IMF-vergadering. „Maar ik moet nog zien of er wel een tegenkandidaat komt.”

De waarschuwende toon van het IMF over de wereldeconomie nam hij met een korrel zout. „Ik denk dat het herstel in de eurozone gewoon doorzet.” Het IMF-alarm is voor hem geen reden om de Nederlandse vooruitzichten neerwaarts bij te stellen of nog eens na te denken over de 5 miljard aan lastenverlichting die het kabinet voor 2016 uittrekt. „Die maatregelen zijn vooral gericht op de onderkant van de arbeidsmarkt, en zijn hervormend. Ik had zelfs méér gedaan als daar de ruimte voor was geweest.”

In de World Economic Outlook waarschuwde het IMF eerder deze week voor een bedreiging van de wereldwijde economische groei. „Zes jaar nadat de wereldeconomie de zwaarste recessie doormaakte van na de Tweede Wereldoorlog blijft een robuuste en gelijktijdige economische expansie een illusie”, stelde de nieuwe topeconoom van het IMF, Maurice Obstfeld in een toelichting.

    • Maarten Schinkel