Hamasleider wil ‘intifada uitbreiden’

Het geweld in de Palestijnse gebieden en Israël neemt toe. Vrijdag schoten Israëlische militairen zes Palestijnen dood bij protesten in de Gazastrook.

Ismail Haniyeh, de politiek leider van Hamas, heeft de gewelddadige gebeurtenissen van de afgelopen twee weken in Israël en Palestina bestempeld als een „intifada” die moet worden „versterkt” en „uitgebreid”. „Het is de enige weg die zal leiden tot bevrijding. Gaza zal zijn rol vervullen in de Jeruzalem-intifada en is meer dan klaar voor confrontatie.”

Het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden neemt toe, ondanks oproepen tot kalmte van de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas. Vrijdag vonden zes Palestijnen de dood toen ze in Gaza, waar Hamas de baas is, protesteerden bij een grenshek met Israël en stenen gooiden. Israëlische soldaten reageerden door met scherp te schieten (zie kader), waarbij behalve 6 doden ook 60 gewonden vielen.

Waar het geweld zich aanvankelijk concentreerde rond Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, vinden er de laatste dagen steekpartijen plaats op diverse plekken in Israël. Vrijdag stak een Israëlische man in het zuidelijke Dimona vier Palestijnen neer. Hij zei later tegen de politie dat „alle Palestijnen terroristen zijn”. Zowel in Jeruzalem als in de illegale Joodse nederzetting Kiryat Arba op de Westelijke Jordaanoever werd een Israëliër neergestoken. De Palestijnse aanslagpleger in Kiryat Arba werd doodgeschoten.

Sinds het geweld uitbrak, bijna anderhalve week geleden, zijn er in totaal vier Israëliërs en dertien Palestijnen omgekomen. Meer dan vijfhonderd Palestijnen raakten gewond bij demonstraties op de Westelijke Jordaanoever.

Premier Netanyahu heeft het politici verboden om nog langer de Tempelberg in Oost-Jeruzalem te betreden. Een van de aanleidingen voor het geweld was Palestijnse woede over Israëlische soldaten die de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg, heilig voor zowel joden als moslims, betraden.

Bij de poorten van de Oude Stad in Oost-Jeruzalem zijn metaaldetectors geplaatst, nadat er daar diverse steekpartijen hadden plaatsgevonden. De toegang tot de Tempelberg werd vrijdag verboden voor Palestijnen jonger dan 45 jaar.