Sport vooraf vermindert ‘bandenpijn’

Vrouwen die voorafgaand aan hun zwangerschap intensief hebben gesport, hebben tijdens hun zwangerschap minder last van zogeheten bandenpijn. Dat blijkt uit een studie onder ruim 39.000 Noorse vrouwen die tussen 2000 en 2009 zwanger werden van hun eerste kind (British Journal of Sports Medicine, 7 oktober).

Bandenpijn is een scherpe en stekende pijn aan de zijkant of voorkant van de buik die relatief vaak voorkomt bij zwangeren. Er komt met het groter worden van de buik steeds meer spanning op de ligamenten (banden) die de baarmoeder op zijn plek houden. Dat wordt vaak gezien als de oorzaak van de pijn.

Vrouwen die kampen met overgewicht, roken of al voor hun 25ste zwanger worden, lopen meer risico op de pijn. Lang is gedacht dat gebrek aan beweging tijdens de zwangerschap de klachten verergert. Nu blijkt de periode ervoor ook van invloed.

De deelneemsters waren gemiddeld 28 jaar oud in de dertigste week van hun zwangerschap, maar hun leeftijden varieerden van 14 tot 46 jaar. Een op de tien meldde last te hebben van bandenpijn. Bij vrouwen die vooraf niet gesport hadden, kwam bandenpijn vaker voor: bij een op de acht.

De onderzoekers concluderen dat drie- tot vijfmaal in de week intensief sporten het risico op bandenpijn tijdens de zwangerschap met zo’n 14 procent kan verminderen. Met name hardlopen, balsporten en aerobics hebben een gunstig effect. Maar het blijft een statistisch gegeven, waarschuwen de onderzoekers, want oorzaak en gevolg zijn nog niet ontward.

    • Sander Voormolen