Politiek leider van Hamas bestempelt geweld in Israël en Palestina als intifada

Ismail Haniyeh, de politiek leider van Hamas, heeft de gewelddadige gebeurtenissen van de afgelopen twee weken in Israël en Palestina bestempeld als een „intifada” die moet worden „versterkt” en „uitgebreid”. Haniyeh neemt een andere positie in dan de Palestijnse president Abbas, die heeft opgeroepen tot kalmte. Gisteren vonden zes Palestijnen de dood toen ze in de Gazastrook, waar Haniyeh de facto de baas is, demonstreerden bij een grenshek met Israël en stenen gooiden. Israëlische soldaten reageerden door met scherp te schieten, waarbij behalve zes doden ook zeker zestig gewonden vielen.

Gisteren stak een Israëlische man in het zuidelijke Dimona vier Palestijnen neer. In Jeruzalem en in de illegale Joodse nederzetting Kiryat Arba op de Westelijke Jordaanoever werd een Israëliër neergestoken. De Palestijnse aanslagpleger in Kiryat Arba werd doodgeschoten. Sinds het geweld uitbrak, bijna anderhalve week geleden, zijn er in totaal vier Israëliërs en dertien Palestijnen omgekomen. Meer dan vijfhonderd Palestijnen raakten gewond bij demonstraties op de Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische premier Netanyahu heeft het politici verboden om nog langer de Tempelberg in Oost-Jeruzalem te betreden. De toegang tot de Tempelberg is nu verboden voor Palestijnen jonger dan 45 jaar.