Franse voetbalbond vecht schorsing Platini aan bij sporttribunaal CAS

Platini tijdens een persconferentie in Wenen dit voorjaar.
Platini tijdens een persconferentie in Wenen dit voorjaar. Foto: Ronald Zak / AP

De Franse voetbalbond FFF stapt komende week naar het internationale sporttribunaal CAS om de schorsing van Michel Platini ongedaan te maken. De bond wil daarmee voorkomen dat de voormalige topvoetballer niet mee kan doen aan de FIFA-presidentsverkiezingen. Dat meldt de Franse televisiezender RTL.

Volgens de FFF is de schorsing van 90 dagen onterecht omdat Platini niet gehoord is door de ethische commissie die de straf heeft opgelegd. Bovendien is de Franse voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA volgens de Franse voetbalbond geen officiële verdachte in de omkopingszaak die ten grondslag ligt aan de schorsing.

Geld in ruil voor stem

De omkopingszaak draait om betalingen in de periode van 1999 tot 2002 ter waarde van twee miljoen Zwitserse franc, die Platini zou hebben ontvangen van Blatter. In ruil daarvoor zou Platini stemmen vanuit Europa hebben geregeld voor Blatter’s herverkiezing als voorzitter van de FIFA in 2011. In de Zwitserse strafzaak naar de omkoping is Platini wel zowel verdachte als getuige.

De schorsing van Platini brengt zijn eventuele verkiezing tot voorzitter van de FIFA in gevaar. De schorsing is in principe op tijd afgelopen voor de verkiezingsdatum van 26 februari, maar hij moet wel voor 26 oktober slagen voor aantal integriteitschecks om op de officiële kandidatenlijst terecht te komen. Omdat Platini door de schorsing aan geen enkele aan voetbal gelieerde activiteit mag deelnemen, is dat onwaarschijnlijk.

Platini heeft zijn eigen bezwaarschrift tegen de schorsing vandaag ingediend bij de UEFA. In een eerste reactie op de donderdag aangekondigde schorsing noemde Platini het besluit van de FIFA “een schijnvertoning”.

Het overzicht kwijt van wat er allemaal gebeurd is? Lees dan ons overzichtsartikel: Nu ook niet meer welkom in het stadion.