EK-kwalificatie: Turkije wint, Nederland verliest derde plek

Selcuk Inan en zijn ploeggenoten na de 1-0 tegen Tsjechië.
Selcuk Inan en zijn ploeggenoten na de 1-0 tegen Tsjechië. AFP / Milan Kammermayer

De kans is bijzonder groot dat het Nederlands elftal volgend jaar ontbreekt op het EK in Frankrijk. Turkije won namelijk van Tsjechië met 2-0.

Daardoor moet Oranje de derde plaats in groep A van de kwalificatie afstaan aan Turkije, dat nu twee punten voorstaat op Nederland. Vanavond won Nederland 2-1 van Kazachstan.

Oranje moet dinsdag in Amsterdam winnen van Tsjechië en hopen dat Turkije verliest. Bij een gelijkspel in Konya gaan de Turken ook door, omdat de onderlinge resultaten met het Nederlands elftal in hun voordeel zijn (1-1 en 3-0).

België en Wales geplaatst

België en Wales zijn zeker van hun deelname. Zij hebben zich in kwalificatiegroep B geplaatst. België won de uitwedstrijd in Andorra met gemak (4-1), terwijl het verliezende Wales hulp van Cyprus kreeg.

België had niet heel lang nodig om een gaatje in de Andorrese defensie te vinden. In de negentiende minuut knalde Radja Nainggolan raak. Vlak voor rust schoot Kevin De Bruyne uit een vrije trap de 2-0 binnen. Andorra kwam nog tot 2-1 na een strafschop, maar even later scoorde ook Eden Hazard vanaf elf meter.

Debutant Laurent Depoitre maakte er daarna 4-1 van, waarna Hazard nog een strafschop miste. Wales ging met 2-0 ten onder bij Bosnië-Herzegovina door een doelpunten van Milan Djuric en Vedad Ibisevic. De Britten mogen echter toch naar het EK, omdat concurrent Israël thuis verloor van Cyprus (1-2). Ook Italië verzekerde zich vanavond van deelname. (ANP)