Een raket op gladgeschuurd hout

Het lijkt een wereld van verschil: beuken over modderheuveltjes op een klein crossfietsje of als een raket zonder remmen in de rondte glijden over de gladgeschuurde planken van de wielerbaan. Toch valt het mee. Elis Ligtlee reed een paar jaar geleden nog op een bmx. De Supercross vond ze echter niks met zijn halsbrekende sprongen en toeren. Je springt of je gaat weg, zeiden ze. „Toen was de gein voor Elis er wel af”, zei haar vader later in de krant. Ze stapte over naar de baan, wat vooral ten koste ging van de gein van haar concurrenten. Dadelijk reeg Ligtlee de medailles aaneen: op de sprint, keirin en de 500 meter, profiterend van de explosiviteit die ze op de bmx leerde.

In februari stond de pas twintigjarige Ligtlee in de finale van de WK sprint tegen de genaste Duitse titelverdedigster Kristina Vogel. Vogel, vier jaar ouder, gebruikte haar ervaring om Ligtlee net de zege af te snoepen. Vanaf woensdag komen ze elkaar waarschijnlijk weer tegen op het Europees Kampioenschap in het Zwitserse Grenchen, waar de Nederlandse het Fast Forward op haar voorwielen hopelijk zoveel eer zal aandoen dat Duitse vogeltjes er hopeloos achteraan zullen fladderen.

    • Arjen Fortuin