Dodental aanslag Ankara loopt op tot 95, nog 248 mensen behandeld

Reddingswerkers bij de plek van de aanslag in Ankara.
Reddingswerkers bij de plek van de aanslag in Ankara. AP / Burhan Ozbilici

Het dodental na de dubbele bomaanslag in Ankara vandaag is opgelopen tot 95. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Mogelijk loopt dat cijfer nog verder op.

Er worden nog 246 mensen voor hun verwondingen behandeld. 48 van hen liggen op de intensive care. Het onderzoek naar de verantwoordelijken loopt nog, aldus de verklaring. De lichamen worden momenteel geïdentificeerd en er vindt autopsie plaats.

Eerder vandaag zei premier Ahmet Davutoglu dat mogelijk terreurgroep Islamitische Staat, de Koerdische Arbeiderspartij PKK of het extreemlinkse Revolutionair Volksbevrijdingsfront DHKP-C achter de aanslag zitten. Maar geen van deze groeperingen heeft de aanslag opgeëist.

Drie dagen van nationale rouw

Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd in Turkije. President Erdogan heeft zijn bezoek aan Turkmenistan geannuleerd. Op verschillende plekken in het land zijn mensen de straat op gegaan om de demonstreren tegen het geweld in Turkije en tegen het beleid van de islamitisch-conservatieve Erdogan. Ze willen dat het geweld tussen Koerdische militanten en Turkse militairen stopt.

Tijdens een mars georganiseerd door burgerrechtenorganisaties ontploften twee bommen. Volgens premier Ahmet Davutoglu waren het vermoedelijk zelfmoordbommen. De ravage was enorm. Op beelden is te zien hoe gewonden en doden door elkaar op straat lagen, en hoe overlevenden probeerden mensen te reanimeren. De doden werden door omstanders bedekt door spandoeken en posters, met teksten als: “Vrede, en wel nu!”

De Turkse regering verbood Turkse media na de aanslag de beelden te verspreiden van de ontploffing en de ravage erna.