Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Dit gebeurt als je mensen aan hun lot overlaat

Restant van een ander leven.
Restant van een ander leven. Foto: Wendy Van Leth

Wendy van Leth wil met haar foto Restant van een ander leven het faciliteren van schoon drugsgebruik bespreekbaar houden. Met 949 stemmen won zij de publieksprijs september in NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert. Het thema van de maand was stilleven.

“Kijk, dit is er wat er gebeurt als je mensen aan hun lot overlaat”, zegt Van Leth (28, Millingen aan de Rijn) over haar foto. “Dan gaan verslaafden gebruiken in zo’n vieze ruimte als dit, met grote risico’s op hepatitis of erger. Op de tafel liggen allemaal gebruikersartikelen om heroïne te injecteren: lege bolletjes drugs, een citroen voor het zuur, flesjes gedestilleerd water.”

Van Leth nam de foto in een vervallen schoolgebouw in Gelderland. Het contrast is groot met de verslavingszorg waar ze zelf werkzaam is. “Wij bieden mensen die willen shotten een veilige plek, met schone naalden en zelfs schone drugs. Zo proberen we de gezondheidsrisico’s in te perken.

Verslaafd geboren

“Er wordt vaak geroepen dat we verslaafden beter zouden helpen met stoppen, maar zulke meningen gaan vaak kort door de bocht. Voor sommige gebruikers is het gewoon te moeilijk. Ze hebben te zware psychische problemen of zijn zelfs verslaafd geboren.

“Om zowel de gebruikersspullen als de harde omgeving in beeld te brengen, maakte ik deze foto op mijn hurken, waarbij ik nog goed op moest passen voor naalden. Ik fotografeer vaker oude gebouwen waar een verhaal achter zit, zoals een fabriek vol graffiti, een verlaten pretpark of een leegstaand kasteel. Net als bij deze foto zoek ik daarbij graag naar een bepaalde lichtinval en lijnenspel.

“Onder de naam Urbanamateur zet ik die foto’s op Facebook. Ik ben namelijk een echte amateurfotograaf. Ik doe maar wat. Deze foto nam ik met mijn Samsungtelefoon, waarop ik met een app later het contrast wat verhoogd heb en meer verzadiging in de kleuren heb aangebracht.

Met de titel Restant van een ander leven wil ik wijzen op de grote tegenstelling tussen het genre stilleven en het drukke, gejaagde leven van een verslaafde. Een gebruiker moet constant op zoek naar geld en spullen. Hij leeft alles behalve een stil leven.”

Foto’s bekijken en zelf insturen kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand oktober is Sport.