De allerlaatste vlucht

De foto’s die de astronauten maakten, zijn nu verzameld.

Ooit was het Apolloproject een ruimteavontuur en een technologisch hoogstandje. De laatste Lunar Module verliet de maan meer dan veertig jaar geleden: die van de Apollo 17-missie op 14 december 1972.

Nu is Apollo een nostalgieproject geworden. En geen groter heimweeproject dan de prachtige nieuwe Flickr-pagina’s waar alle foto’s die de Apollo-astronauten onderweg maakten, in hoge resolutie bijeen zijn gebracht (googel op flickr en apollo). Wie ze doorkijkt, voelt soms direct de opwinding van de reis. Bijvoorbeeld in de grote reeks foto’s van de aarde op afstand door Apollo 8, de eerste missie die bij de maan kwam. Dit Heeft Nog Nooit Iemand Gezien!

Pas op het allerlaatst richten de astronauten hun camera’s systematisch naar binnen, op zichzelf, in hun kleine capsule met het dunne wandje dat hen beschermt tegen het koude vacuüm. Dan pas realiseren ze zich echt hoe bijzonder, hoe groots hun werk is.

Ze weten: wij zijn de laatste Apollo.

    • Hendrik Spiering