‘Aanslag Ankara waarschijnlijk gepleegd met zelfmoordbommen’

Er zijn “sterke aanwijzingen” dat de dubbele aanslag in Ankara vandaag is gepleegd met twee zelfmoordbommen. Dat zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu zojuist. Bij de aanslagen kwamen 86 mensen om, bijna tweehonderd mensen raakten gewond.

Een demonstratie tegen geweld in Istanboel, na de dodelijke aanslag vanmorgen in Ankara.
Een demonstratie tegen geweld in Istanboel, na de dodelijke aanslag vanmorgen in Ankara. EPA / Sedat Suna

Er zijn “sterke aanwijzingen” dat de dubbele aanslag in Ankara vandaag is gepleegd met twee zelfmoordbommen. Dat zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu zojuist. Bij de aanslagen kwamen 86 mensen om, bijna tweehonderd mensen raakten gewond.

Het onderzoek naar de aanslag tijdens een vredesmars van Koerdische en pro-Koerdische organisaties, is nog in volle gang, zei Davutoglu. Mogelijke verdachten zijn terreurgroep Islamitische Staat, de Koerdische Arbeiderspartij PKK en het extreemlinkse Revolutionair Volksbevrijdingsfront DHKP-C. Maar geen van deze groeperingen heeft de aanslag opgeëist. Davutoglu kondigde drie dagen van nationale rouw af.

VS veroordelen aanval

De Verenigde Staten hebben de “afschuwelijke terreuraanval” veroordeeld. President Erdogan noemde de aanslag een daad “gericht is op de vrede in ons land”. Ook de Duitse bondskanselier Merkel veroordeelde de aanslag.

President Erdogan heeft zijn bezoek aan Turkmenistan geannuleerd in verband met de aanslag, melden bronnen aan persbureau Reuters. Erdogan zou daar een ontmoeting hebben met de leiders van Turkmenistan en Azerbeidzjan.

Vredesmars aan de gang

De aanslag vond plaats bij het belangrijkste treinstation in het centrum van Ankara. Daar was op dat moment een vredesmars aan de gang, georganiseerd door Turkse burgerrechtenbewegingen. Honderden mensen gingen de straat op voor meer democratie in Turkije en beëindiging van het geweld tussen Koerdische militanten en Turkse agenten. Het waren vooral activisten, mensen die voor ngo’s werkten, vakbonden of politieke partijen, en zich verbonden voelden met de Koerdische zaak.

Marsen voor slachtoffers

In Istanboel gingen als reactie op de dubbele bomaanslag duizenden mensen de straat op voor een vreedzaam protest tegen president Erdogan en zijn islamitisch-conservatieve partij AKP. Demonstranten hielden spandoeken omhoog met leuzen als “we kennen de moordenaars” en “Erdogan moordenaar”. Ook in Diyarbakir, Izmir, Batman, Şanlıurfa en Van werd geprotesteerd.

Ook in Zurich demonstreerden mensen. Zo’n duizend mensen gingen de straat op uit solidariteit met de slachtoffers van de dubbele bomaanslag. De demonstratie duurde ruim twee uur.