Dit verzwijgt Poetin ook In aansluiting…

Dit verzwijgt Poetin ook

In aansluiting op de ingezonden brief van Mirjam Hommes (3/10): Rusland mag inderdaad de grote bevrijder van Europa genoemd worden na de Tweede Wereldoorlog. Maar wel dankzij de vastberadenheid van Engeland aan het begin van die oorlog. Had Churchill toen niet de poot stijf gehouden, dan zaten we nu misschien nog onder het Duitse juk. Hoor je daar Poetin over? Nee dus.

VVD

Geen bananenschil

Even heel oppervlakkig bezien is Thomas von der Dunk (5/10) bezig zijn eigen graf te graven. Ons prominente PvdA-lid blaat wel zo opzichtig aan tegen alles wat ook maar een beetje naar VVD riekt, dat er al bijna geen bananenschil voor Rutte II meer nodig is. Het gekrakeel over welke rekeneindtoets dan ook is niet meer nodig, de Judas kan uit de eigen gelederen gehaald worden.

Von der Dunk wijst ons met zijn opruiingen de weg naar de donkere middeleeuwen van Wilders.

Patrick van der Voort, Docent

Hertzberger en de VN

Goed voor jonge denker

Afgelopen zaterdag las ik de column van Rosanne Hertzberger. Ze stelt dat Model United Nations (MUN), en dus gelijk ook maar de hele VN, niet zo veel voorstellen. Ik ben het daar zeer mee oneens. De jeugd van tegenwoordig verliest zich te veel in sociale media. Juist daarom is Model United Nations een geweldig initiatief. Het motiveert jongeren om bewust na te denken over het leven aan andere kanten van de wereld.

Over een paar weken zal ik vertrekken naar TIMUN (Turkish International Model United Nations) in Istanbul. Zoals u begrijpt, hangt hier een prijskaartje aan. Ik zou deze reis dan ook niet maken als ik er niet zeker van was dat het geld goed wordt besteed. Jongeren reizen de wereld over om deel uit te maken van MUN en de kans te krijgen leeftijdsgenoten van over de hele wereld te ontmoeten. Het is geweldig deze jongeren te zien samenwerken om problemen in de wereld op te lossen, al is het dan natuurlijk niet voor het eggie.

Ik geloof ook dat motivatie op latere leeftijd om mensen te helpen die het moeilijk hebben, veel groter is wanneer een kind hier op jonge leeftijd al over heeft nagedacht.

Elke MUN-conferentie heeft ook een feest. Hier kunnen de jongeren leeftijdsgenoten van over de hele wereld leren kennen buiten de conferentie. En ja, ik kan niet ontkennen dat hier ook alcohol wordt gedronken en er vast ook wel eens een deputy chair wordt gekust. Een MUN-conferentie mag ook best leuk zijn.

Sanne Verhulst, 5de klas Stedelijk Gymnasium Haarlem

Bolle en marqt

Fijn, zo’n keurmerk

Quirijn Bolle van Marqt laat zich wat denigrerend uit over het nut van biologische certificering (2/10). Juist nu de vraag naar biologische producten zo sterk groeit, is betrouwbaarheid voor de consument die biologische waar voor zijn geld wil hebben, belangrijk. De controle van biologische bedrijven is de wettelijk vastgelegde taak van Skal. Skal bezoekt alle biologische bedrijven, doet volume- en cross-checks, neemt monsters voor analyses etcetera.

Een mooi verhaal in de winkel is toch iets anders dan een wettelijk gecontroleerd biologisch keurmerk. Er zijn in ons land uiteraard genoeg lokale gangbare boeren die sympathiek zijn, een lekker product produceren en daar enthousiast over kunnen vertellen. Maar zolang een producent niet door Skal gecertificeerd is, levert hij geen biologisch product.

Wel kan hij van twee walletjes eten. Namelijk chemische gewasbescherming en kunstmest gebruiken én meeliften op het imago van de biologische boer die zich wel laat controleren door Skal. Als vertegenwoordiger van de 1.600 biologische boeren die met hart en ziel werken voor diervriendelijke en natuurlijke landbouw, zijn wij blij met de onafhankelijke autoriteit van Skal die iedere dag toeziet op de betrouwbaarheid van onze biologische producten.

Jan-Jaap Jantjes, Voorzitter Biohuis