Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week de doordeweekse etage van studio Makkink & Bey.

Huis Architect/ontwerper Rianne Makkink (51) en Jurgen Bey (50, ontwerper en directeur van het Sandberg Instituut) zijn vaak op reis. De oprichters van studio Makkink & Bey – en dit jaar ambassadeurs van de Dutch Design Week – „wonen dus niet heel veel”. Als ze in het land zijn, dan wonen ze de weekenden in hun „echte huis” in de Noordoostpolder en doordeweeks hier, boven een Grieks „bladerdeegwinkeltje” aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Rianne huurt de verdieping al 25 jaar, sinds haar studententijd. „Jurgen wilde hier nooit zijn; te klein, te hokkerig. Hij leeft liever in grote ruimtes, maar in onze nieuwe werkloods in de Rotterdamse haven mogen we niet wonen. Toen we hier vorig jaar introkken, heb ik deze kamer mooi gemaakt voor hem.”

Eigen ontwerp Hij ligt het liefst op de grond „dan zit hij ín zijn computer”, zij leest het liefst de krant aan tafel. In hun interieur veel eigen ontwerp. Het trapkrukje van houtafval, geïnspireerd door „het oertrapje” van Ikea. De oranje draaistoel, de vilten ‘bouwlamp’ en de stofzuiger waarvan de zak een stoel wordt als die zich vult met opgezogen stof. De „rubbers” op de vloer zijn van een tentoonstelling waarvoor ze ‘plattegronden’ van Nederlandse huizen maakten, „daarin zie je altijd wel een hond en stofzuiger”. Het open kastje staat vol speeltjes uit surprise eieren. „Dat zijn Jurgen z’n orakels.”

Van Ikea Makkink: „De kleden waar Jurgen op ligt.”

Bij brand meenemen „Jurgen de plumeau van pauwenveren, gekocht tijdens onze eerste ontmoeting in India. Ik het schilderij met de keeshond, die komt nog uit mijn ouderlijk huis.”

Lenny Gerdes

    • Thijs Wolzak