m/v van de week siegfried woldhek

Hoe kan het toch dat wij onze belangrijke kwesties uitbesteden aan staatssecretarissen en niet aan ministers? Staatssecretaris Mansveld buigt zich over het NS- en ProRail-dossier; staatssecretaris Klaas Dijkhoff draait overuren in de vluchtelingenkwestie.

Uren belt hij met de lokale bestuurders in het land, bedelend om extra bedden. En legt hij de telefoon even neer, zul je net zien dat de minister-president belt, uit Amerika. Die houdt zo een vinger aan de pols.

Afgelopen week ging het (bijna) mis. Het Drentse gehucht Oranje kreeg er nog eens zevenhonderd asielzoekers bij. Bestuurders en bewoners wilden dat niet, en dus toog Dijkhoff in zijn dienstauto naar Drenthe om het uit te leggen. Waarbij hij, nou ja, zijn chauffeur dan, en passant een boze omstander omver reed.

Er is één troost voor Dijkhoff en Mansveld: de minister-president is ook ooit als staatssecretaris begonnen.

    • Siegfried Woldhek