Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Wie denkt de ster wel niet dat hij is, eigenlijk

Zangeres Dionne Warwick (74) is een legende: muze van Burt Bacharach, tante van Whitney Houston, 54 jaar in het vak.

Bij haar optreden in RTL Late Night gisteravond zong ze niet, maar ze werd wel op enigszins gênante wijze uitgenodigd om complimenten uit te delen aan collega’s Romy Monteiro en Guus Meeuwis. Professioneel als ze is, weigerde ze niet. Roem straalt af naar beneden.

Jacqueline Govaert (33) is een popster sinds haar 18de, toen ze als zangeres van de groep Krezip Pinkpop in vervoering bracht. Ze is later in therapie gegaan om die plotselinge overgang van verlegen Tilburgs meisje naar idool te verwerken, zoals ze gisteren (niet voor het eerst) in Pauw vertelde.

Filemon Wesselink, Fuck Me, I'm Famous (BNN)

Het lijkt redelijk goed te zijn gekomen, maar het kan veel slechter aflopen. Artiestencoach Daisy Gubbels somde de risico’s op in de eerste aflevering van het nieuwe programma Fuck Me, I'm Famous (BNN): borderlinestoornis, narcisme, pleinvrees, chronische verslaving – het zijn allemaal bij haar bekende bijwerkingen van het Bekende Nederlanderschap.

Filemon Wesselink (36) nam het initiatief tot de programmaserie nadat zijn contract met BNN niet werd verlengd. Het programma gaat dus ook over hemzelf. Hij had premières altijd zo veel mogelijk vermeden, maar nu realiseerde hij zich dat de rode loper handel was, dé plek om jezelf als zzp’er in de kijker te werken.

Het idee van het programma is aardig, een zelfonderzoek aan de hand van tamelijk eerlijke gesprekken met collega’s. Matthijs van Nieuwkerk (55) vindt het een klein offer, een vrolijk ongemak dat hij niet meer naar het café kan. Arie Boomsma (41) biecht op dat hij in het middelpunt staan altijd lekker heeft gevonden: „Ik voed erop.” Dat begon in de kerk waar zijn vader dominee was, toen hij ontdekte dat hij en zijn broertjes op de eerste rij door de hele gemeente nauwlettend in de gaten werden gehouden.

Is het een echt probleem? Nee, daar heeft Wesselink me nog niet van kunnen overtuigen. De obsessie met gezien willen worden is veel breder verspreid, al vormt de BN’er wel de perfecte belichaming van de selfiecultuur. Een 17-jarige soapster die plotseling postzakken vol fanmail ontvangt, heeft een probleem als hij denkt dat zoiets gewoon is, zo legde GTST-aartsvader Joop van den Ende uit. Er zijn veel jongeren die op de vraag wat ze later willen worden, antwoorden: „Beroemd.”

De rode loper is het heiligdom van de zelfverheerlijking. Het schijnt nog niet eenvoudig te zijn hoe je je daar moet gedragen. De vier debuterende makers (23-25 jaar) van het voor een Gouden Televizier-Ring genomineerde Streetlab kregen in RTL Boulevard rode-loper-les.

Ryanne van Dorst (31), vooral bekend als punkzangeres Elle Bandita, zat in Expeditie Robinson in de zee en voelde zich op het onbewoonde eiland bevrijd: „Als ik de spiegel van de maatschappij weghaal, ben ik heel tevreden met mezelf.”

Het probleem, dat zijn de fans die ‘voeden op’ de bekendheid van de televisiester, door met ze op de foto te willen. Dat mag de ster niet weigeren. Of dacht hij soms dat hij beter was?