Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘VS stoppen met trainen Syrische rebellen’

Een door het VS-gesteunde Syrische rebel op archiefbeeld.
Een door het VS-gesteunde Syrische rebel op archiefbeeld. Foto Bassam Khabieh / Reuters

De Verenigde Staten gaan stoppen met het trainen van gematigde Syrische rebellen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Als verklaring geeft het Witte Huis dat het meer dan 500 miljoen dollar kostende programma geen reële strijdkracht heeft opgeleverd. Dat meldt The New York Times.

De verklaring volgt een dag nadat de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter in Londen de toekomst van de oorlog in Syrië en Irak besprak met zijn Britse collega Michael Fallon. In plaats van het trainen van opstandelingen wordt er een veel kleiner trainingscentrum geopend in Turkije, waar rebellen bijvoorbeeld moeten leren hoe ze luchtsteun kunnen aanvragen tijdens gevechten.

“De President heeft de nieuwe plannen goed gekeurd en zal snel met een officiële verklaring komen”, zei Carter in Londen tegen journalisten. Reuters meldt op basis van een anonieme regeringsfunctionaris dat het programma juist niet beëindigd zou worden.

NRC redacteur Toon Beemsterboer:

“De eerste groep van 50 door de VS getrainde rebellen die Syrië in werden gestuurd werd opgewacht door Al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. De tweede groep leverde een kwart van haar wapens en munitie in bij Al-Nusra. Dat toonde het failliet van het trainingsprogramma. Het lukt de VS niet om nieuwe eenheden van gematigde rebellen effectief op te leiden. Het probleem voor de Amerikanen is dat ze buiten de Koerden geen betrouwbare bondgenoot hebben die op de grond ook echt gebied kan veroveren. De luchtaanvallen hebben IS wel iets verzwakt maar konden niet voorkomen dat de extremisten de steden Palmyra in Syrië en Ramadi in Irak veroverden. Uit dit besluit spreekt daarom ook veel machteloosheid. De strategie van de Amerikanen om IS te verslaan werkt gewoon niet.”

Redacteur Carolien Roelants noemde Obama’s trainingsprogramma voor gematigde rebellen in een column deze zomer nog “rampzalig”.

‘Grootste terreinwinst IS in maanden’

Militanten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben vandaag meerdere dorpen ten noorden van Aleppo veroverd op rivaliserende opstandelingen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is het zelfs de grootste terreinwinst in maanden. Strijders van IS zouden Aleppo op twee kilometer genaderd zijn. Dat meldt AP.

De verovering vindt plaats in een week waarin Rusland hevige bombardementen uitvoert op Syrische opstandelingen, waaronder IS. Volgens Moskou zijn de bommen op IS-militanten gericht. Gematigde Syrische rebellengroepen zeggen dat juist zij het doelwit zijn.

Iraanse generaal gedood bij Aleppo

Gisteravond sneuvelde een Iraanse generaal van de Revolutionaire Garde nabij Aleppo, schrijft AP. Of generaal Hamedani tijdens het IS-offensief gedood werd is nog onbekend. Hamedani adviseerde het Syrische leger in de strijd tegen opstandelingen. “Generaal Hamedani is in Aleppo een martelaar geworden in de strijd tegen IS-terroristen”, schrijft Iraans persbureau IRNA. Iran strijd aan de kant van de Syrische dictator Assad tegen IS.

Inmenging Rusland in conflict Syrië

Naast Iran, vecht nu ook Rusland aan de zijde van Assad. Zo voerde Moskou deze week tientallen luchtaanvallen uit op rebellen in Noord-Syrië. Het Westen kijkt met argusogen naar de Russische aanvallen en beschuldigt de Russen ervan ook de gematigde oppositie te bestoken. Volgens het Kremlin is juist IS doelwit. Rusland heeft vooralsnog geweigerd zich aan te sluiten bij de door het Westen geleide anti-IS missie.