Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN komt met nieuwe eenheidsregering voor Libië

Bernardino León in gesprek met Mohammed Chouaib, afgevaardigde van de erkende regering in Tobruk.
Bernardino León in gesprek met Mohammed Chouaib, afgevaardigde van de erkende regering in Tobruk. Foto Abdeljalil Bounhar / AP

De VN heeft vandaag een Libische regering van nationale eenheid gepresenteerd. De twee rivaliserende regeringen, die ieder een deel van Libië besturen, kunnen zich vinden in het voorstel. Dat meldt VN-gezant Bernardino León tegen AP.

De onderhandelingen duurden al maanden en verliepen uiterst moeizaam. Op een persconferentie zei León dat de namen van de nieuwe bewindslieden vaststaan. De nieuwe premier zou Fayez Sarraj zijn, een parlementslid in hoofdstad Tripoli. Het is nog niet zeker dat Leóns regering het haalt. De rivaliserende parlementen moeten namelijk nog instemmen met het plan. Het akkoord komt een week na de oproep van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon om snel tot verzoening te komen.

Tripoli en Tobruk

De fundamentalistische regering in Tripoli wordt internationaal niet erkend vanwege openlijke banden met islamistische milities. In het oosten van het land, in de stad Tobruk, zetelt een regering die juist gesteund wordt door het Westen en de VN. Beide partijen zijn gezworen aartsvijanden.

Chaos sinds aftreden Gadaffi

De nieuwe eenheidsregering moet een einde maken aan de chaos en verdeeldheid in het Noord-Afrikaanse land. Sinds Muammar Gadaffi in 2011 met hulp van de NAVO werd verdreven, verkeert Libië in burgeroorlog en chaos. Zo opereren ook extremistische terreurgroepen als Islamitische Staat in het land.