UNESCO: nog steeds ongelijkheid bij toegang tot onderwijs

Afghaanse meisjes volgen school in een kamp, door een gebrek aan fatsoenlijke schoolgebouwen.
Afghaanse meisjes volgen school in een kamp, door een gebrek aan fatsoenlijke schoolgebouwen. Foto EPA / Ghulamullah Habibi

De meeste landen slagen er niet in om evenveel meisjes als jongens op primair en middelbaar onderwijs toe te laten. In meer dan de helft van de naties gingen nog steeds meer jongens dan meisjes naar school. Dat staat in een UNESCO-rapport dat vandaag is verschenen, meldt AP.

In 2000 spraken 164 landen af dat ze zouden streven naar seksegelijkheid bij toegang tot onderwijs. Hoewel UNESCO vindt dat er nog een hoop verbeterd kan worden, is er de afgelopen vijftien jaar wel veel vooruitgang geboekt.

Zo steeg het aantal landen dat gelijkheid wist te bereiken in die periode van 36 naar 62. Het aantal meisjes dat nog altijd geen toegang heeft tot onderwijs daalde met 52 miljoen naar 62 miljoen meisjes.