Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Uitgelekt advies politie-cao: hogere beloning voor agenten’

Ministers van der Steur praat met de actievoerende agenten tijdens een actie in het centrum van Den Haag in september.
Ministers van der Steur praat met de actievoerende agenten tijdens een actie in het centrum van Den Haag in september. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Het kabinet moet met meer geld komen voor de politie. Dat staat in een advies van bemiddelaar Hans Borstlap die het langslepende cao-conflict tussen politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie moet oplossen. RTLZ heeft documenten in handen met de conclusies.

In de documenten staat volgens de nieuwszender onder meer dat de overheid met een extra loonsverhoging moet komen voor agenten. Ook zou de vergoeding voor overuren omhoog moeten en moeten agenten een bonus krijgen vanwege de reorganisatie. Verschillende bronnen zouden aan RTL Z hebben gemeld dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) voor extra geld naar het kabinet gaat.

Volgens RTL Z staat het volgende in de verkregen documenten:

“Duur van de cao niet twee, maar drie jaar, met daarin een extra loonsverhoging voor het derde jaar. Vergoeding van piketdiensten omhoog. Bonus voor agenten vanwege reorganisatie bij de Nationale Politie.”

Sigaren uit eigen doos

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de politie verkeren al tijden in een impasse. De voorbije maanden hebben politiemensen herhaaldelijk acties gevoerd voor een beter cao-voorstel van de overheid. Agenten voerden acties bij eredivisiewedstrijden, de bekerfinale en rondom de Touretappes in Nederland had de politie (al dan niet succesvolle) acties georganiseerd.

De voorgestelde loonsverhoging, volgens het kabinet ruim 5 procent, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos. Praten heeft geen zin zolang de minister niet toegeeft, zeggen de politiebonden.