Turkse hoofdredacteur opgepakt voor beledigen Erdogan

In Turkije is de hoofdredacteur van het kritische Engelstalige dagblad Today’s Zaman opgepakt. Zijn misdaad? Het plaatsen van berichten op Twitter waarin kritiek wordt geuit op president Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto EPA / Sedat Suna

In Turkije is de hoofdredacteur van het kritische Engelstalige dagblad Today’s Zaman opgepakt. Zijn misdaad? Het plaatsen van berichten op Twitter waarin kritiek wordt geuit op president Recep Tayyip Erdogan.

Twitter avatar todayszamancom Today’s Zaman #UPDATE Today’s Zaman Editor-in-Chief #Keneş arrested for ‘insulting’ Erdoğan amid protests http://t.co/p1OTCzNAUw http://t.co/sAZEmjLqpD

Dat melden de krant en persbureau AP. Bulent Kenes werd door de politie meegenomen uit het hoofdkantoor van de krant in Istanbul. Een Turks gerechtshof had een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat Kenes zich beledigend had uitgelaten over Erdogan.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Kenes in de problemen komt door zijn uitgesproken mening. Eerder dit jaar kreeg hij een voorwaardelijke straf van 21 maanden voor hetzelfde vergrijp. Kenes liet vandaag weten onschuldig te zijn aan welke misdaad dan ook en zegt dat hij gewoon zijn vrijheid van meningsuiting gebruikt.

De arrestatie werd live op televisie uitgezonden. Buiten het pand van Today’s Zaman had een menigte geestesverwanten van Kenes en de krant zich verzameld. Zij riepen daar leuzen als “Vrije pers kan niet het zwijgen worden opgelegd!” Terwijl hij werd gearresteerd, riep Kenes de aanwezigen op te blijven strijden voor democratie en de rechtsstaat.

Twitter avatar todayszamancom Today’s Zaman ‘Keep fighting for democracy and rule of law,” #Keneş tells colleagues while being arrested http://t.co/3z83QZ1TaE http://t.co/wWmx29gJF4

De Turkse grondwet verbiedt het mensen om het staatshoofd te beledigen. Volgens activisten wordt de wet vooral gebruikt om kritische en dissidente geluiden de kop in te drukken.