Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tienduizend asielzoekers komende maanden naar vaste woningen

Dijkhoff sprak van een 'goed overleg', hoewel er nog weinig concrete afspraken konden worden gemaakt.
Dijkhoff sprak van een 'goed overleg', hoewel er nog weinig concrete afspraken konden worden gemaakt. Foto ANP / Bart Maat

De komende zes maanden moeten 10.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning vanuit asielzoekerscentra worden overgeplaatst naar vaste woningen. Dat is de belangrijkste uitkomst van het ‘asieloverleg’ dat Rijk, provincies en gemeenten vanochtend voerden op het ministerie van Algemene Zaken.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) sprak na afloop van een “erg goed overleg” waarin bleek dat alle partijen het probleem gezamenlijk willen oplossen. De gemeenten gaan zich de komende maanden inspannen om voor de 10.000 asielzoekers een woning te vinden, zodat de asielzoekerscentra weer gebruikt kunnen worden voor vluchtelingen die het land net zijn binnengekomen. Nu zitten er in de azc’s veel asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben, maar nog geen woonruimte hebben gevonden.

De betrokken partijen gaan ook kijken naar de mogelijkheden van kleinschalige opvang en, in overleg met de provincies, ook naar noodopvang als in Heumensoord bij Nijmegen, waar een tentenkamp werd gebouwd voor zo’n 3000 asielzoekers. Dijkhoff zei na het overleg ook dat er gekeken gaat worden naar het ‘vlottrekken’ van de woningmarkt, eventueel met behulp van semi-permanente ‘oplossingen’. Of daarbij ook het bouwen van een groot aantal tijdelijke woningen hoort, zoals de PvdA in de Tweede Kamer deze week voorstelde, is nog onduidelijk.

Gemeenten: draaglvak en extra geld belangrijk

Jan van Zanen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zei dat draagvlak onder de bevolking van het grootste belang is en dat het belangrijk is dat gemeenten niet meer worden gedwongen groepen asielzoekers te plaatsen, zoals afgelopen week in het Drentse dorpje Oranje gebeurde. “We moeten dit schouder aan schouder oplossen.” Van Zanen zei verder dat de gemeenten ook extra geld nodig hebben om de problemen in de gemeentes op te lossen. Over dat laatste zijn vanochtend echter nog geen concrete afspraken gemaakt.