Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

The Vaccines: opzwepend

Tweeëntachtig seconden hadden de Engelse Vaccines nodig om zich anno 2010 op de kaart te zetten als de ruigste rockgroep van het moment.

Zo kort duurde hun debuutsingle Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra), een onweerstaanbare krachtsexplosie met een tekst die nooit iemand heeft kunnen ontrafelen.

Na bands al The Strokes en The Libertines waren ze de nieuwe hoop van de rock’n’roll.

Drie albums verder hebben The Vaccines zich ontwikkeld tot een festivaltopper die zich staande kan houden tussen dance- en hiphopacts.

Hun muziek is bombastisch en opzwepend, met op de juiste momenten een ballad of een meezinger.

Zanger Justin Young brengt zijn stoere pose met ironie, alsof hij altijd een aristocratische afstand wil houden van de simpele rockmuziek die hij maakt.

Ze hebben meer dan een handvol fantastische songs, met oudjes Wetsuit en Blow It Up als uitschieters naast het tot stadionproporties opgeblazen Give me a Sign van het nieuwe album English Graffiti.

Het werd met professionele routine gespeeld, door uitstekende muzikanten die de onderlinge chemie missen om nog eens echt de nieuwe Rolling Stones te worden.